Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perheenäiti Heinin mitta tuli täyteen ABC-aseman leikkipaikalla – "Viimeinen niitti oli, kun eräs pikkupoika satutti itsensä"

Heini Vesterinen avasi äskettäin Facebookissa keskustelun ilmiöstä, joka osuu arkaan paikkaan monelle nykyvanhemmalle.

Vesterinen oli lastensa kanssa Imatran ABC-aseman leikkipaikalla, kun hän huomasi, että lukuisat muutkin lapset alkoivat pyöriä hänen ympärillään, vaikka pienten omatkin vanhemmat olivat paikalla.

Nimenomaan paikalla, vaan eivät läsnä: nämä kun olivat syventyneet kännyköihinsä.

– Viimeinen niitti oli se, kun eräs pieni poika satutti itsensä ja kääntyi kohti vanhempaansa. Tämä ei kuitenkaan edes huomannut itkevää lastaan, joten poika tulikin minun luokseni lohdutettavaksi, Vesterinen kertaa Lappeenrannan Uutisille.

Vesterisen Imatra-ryhmään tekemä julkaisu ylitti myös valtakunnallisen uutiskynnyksen, kun MTV halusi haastatella häntä aiheesta.

– Toimittajan yhteydenotto tuli todellisena yllätyksenä. Samoihin aikoihin uutisissa oli juttua siitäkin, että joku äiti oli jäädä auton alle, kun oli niin syventynyt puhelimeensa. Ehkä tämä minun kokemukseni kiinnosti siksikin, Vesterinen miettii Lappeenrannan Uutisten ja Imatralainen-lehden haastattelussa.

Palautetta on tullut ympäri maan, mikä kertoo siitä, että kyseessä on valtakunnallinen ilmiö.

– Odotin enemmän negatiivista palautetta, joten tämä on otettu vastaan juuri kuten tarkoitinkin.

Hän korostaa, että tarkoitus ei missään tapauksessa ollut syyllistää ketään.

– En halua olla mikään kukkahattutäti, ja someäiti olen itsekin! En minä vihaa kännyköitä. Raja menee mielestäni kuitenkin viimeistään siinä, että huomataan, kun lasta sattuu ja tunnistetaan oman lapsen itku.

Vesterinen haluaa ennen muuta peräänkuuluttaa tilannetajua.

– Kun vanhempi on lapsen kanssa hammaslääkärin odotushuoneessa, missä lasta jännittää tai jopa pelottaa, ei aika ehkä ole oikea kännykkään syventymiselle. Samoin jos ollaan vaikkapa menossa uuteen harrastukseen ensimmäistä kertaa.

Vesterisen perimmäinen kysymys on se, mitä kommunikoinnille on oikein tapahtunut nykymaailmassa.

– Tämähän ei ole pelkästään lasten ja vanhempien välistä kommunikointia koskeva asia. Olen nähnyt sitäkin, että vastarakastunut pari istuu sohvalla kylki kyljessä, mutta omiin kännyköihinsä syventyneenä, Vesterinen naurahtaa.

Hän toivoo, että vanhemmatkin kohtaisivat toisiaan enemmän kasvotusten esimerkiksi jalkapallokentän laidalla, kun lapset pelaavat.

– Olisi kiva tutustua ja oletettavasti löytyisi yhteistä puhuttavaakin, kun lapsilla on yhteisiä harrastuksia ja he ovat samaa ikäluokkaa. Vaikea siihen väliin on kuitenkin mennä huutelemaan, että hei, voidaanko tutustua, kun toinen on puhelimen lumoissa.

Vesterinen tietää itsekin, että puhelimeen on äärimmäisen helppoa tarttua tilanteessa kuin tilanteessa, lähes automaattisesti.

– Siinä on nykyihmisellä kaikki, koko elämä, työsähköposteista ruokaohjeisiin, hän pohtii.

Heini Vesterisen omat lapset ovat iältään 3-, 4- ja 6-vuotiaita. He eivät ole kännykkää tai tablettia käyttäneet, mutta erityistä linjausta asiasta Vesterisen perheessä ei ruutuajan suhteen kuitenkaan ole tehty.

– Se on vain mennyt niin. Lapset eivät ole kyselleet laitteiden perään, eikä niitä sitten ole heille tarjoiltu.

Perheessä ollaan nyt kuitenkin uuden edessä, kun esikoinen on koulutaipaleensa alussa.

– Emme halua sulkea laitteiden käyttöä pois, ettei hän joudu esimerkiksi kiusatuksi sen vuoksi.

Heini Vesterisestä kertoi ensin Lappeenrannan Uutiset ja Imatralainen.