Turun peruskouluissa vaihtelevat käytännöt kännykän käytössä – Rehtori puhelinpankista: "Nuorilta yllättävä reaktio"

Kuvituskuva. Arkisto / Sauvo Jylhä

Jasmin Koivisto

Turun peruskouluissa on vaihtelevat käytännöt ja säännöt oppilaiden henkilökohtaisten puhelimien käytöstä.

Luostarivuoren yläkoulussa ryhdyttiin käyttämään kännykkäpankkia vuoden alusta. Oppitunnin alussa oppilaiden kännykät kerätään opetustilassa olevaan telineeseen. Oppilaat saavat käyttää puhelinta vapaasti välitunnilla.

– Tästä on tullut pelkästään positiivista palautetta. Nuorten kohdalla oli myös yllättävä reaktio: ei ollutkaan voimakasta oppositiota periaatetta vastaan. Uskon, että monet nuoretkin kokivat sen helpottavana, kun saa olla hetken aikaa ilman sitä, että somemaailma vyöryy päälle, sanoo Luostarivuoren yläkoulun rehtori Henri Littunen

Aloite kännykkäpankin käytöstä lähti sekä huoltajilta että opettajilta.

Aiemmin Luostarivuoressa oli luottamusperiaate puhelimien suhteen eli luotettiin siihen, että nuoret eivät käytä henkilökohtaisia puhelimiaan oppitunneilla, mutta käytäntö ei ollut tarpeeksi toimiva.

Turun peruskouluissa 4.–6.-luokkalaisilla on oppimiskäyttöön tarkoitetut tablettitietokoneet ja 7.–9.-luokkalaisilla on kannettavat tietokoneet. Nuoremmilla oppilailla on myös tabletteja yhteiskäytössä. Päätelaitteet hankittiin porrastetusti, ja elokuusta alkaen ne ovat olleet kaikkien käytössä.

Opetussuunnitelmassa on, että opetuksessa pitää hyödyntää älylaitteita, muttei se kerro tarkkoja ohjeita esimerkiksi tuntimääristä.

Littunen kertoo, että koska oppilaat ovat saaneet henkilökohtaiset päätelaitteet käyttöön, enää ei ole ollut samanlaista tarvetta käyttää henkilökohtaisia puhelimia oppitunneilla esimerkiksi tiedonhakuun.

Luolavuoren koulun rehtori Anne Perjopuro kertoo, että Luolavuoressa oppilaiden puhelimien käyttö ei ole ollut erityisen häiritsevää.

Luolavuoren alakoululaisilla on kielletty kännykän käyttö myös välituntisin. Yläkoululaiset saavat käyttää puhelinta välituntisin tietyllä alueella. Oppitunneilla oppilaat voivat käyttää kännykkää opiskelussa opettajan ohjeiden mukaisesti.

Jos puhelimet aiheuttavat ongelmaa oppitunneilla, ne kerätään oppilaiden tekemään kännykkäparkkiin.

Perjopuro sanoo, ettei ole vastaanottanut kertaakaan puhelinta kansliaan asti häiritsevän käytön takia.

Vähä-Heikkilän alakoulussa on samankaltaiset käytännöt kuin Luolavuoressa. Puhelin pysyy poissa oppitunneilla ja välitunneilla.

– Kun tullaan koulun pihalle, puhelin sujahtaa reppuun, toteaa Vähä-Heikkilän rehtori Taru Pätäri

Jos puhelimesta aiheutuu häiriötä, opettaja voi ottaa sen pöydälleen oppitunnin tai -päivän ajaksi.

Pätäri huomauttaa, että kun koulussa rajoitetaan puhelimien käyttöä, pyritään ehkäisemään myös laitteiden rikkoutumista ja kiusaamista.

Myös hänen mukaansa koulun päätelaitteiden käyttö on jossain määrin vähentänyt oppilaiden henkilökohtaisen puhelimen käyttöä.

Perusopetuslaki

Pykälässä 36 on säädetty, että rehtorilla tai koulun opettajalla on oikeus työpäivän aikana ottaa haltuunsa oppilaalta kielletty esine tai aine tai sellainen esine tai aine, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista.

Jos oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää esineen haltuun ottamisen, rehtorilla tai koulun opettajalla on oikeus käyttää välttämättömiä voimakeinoja.

Toimenpiteillä ei saa puuttua oppilaan henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja yksityisyyteen enempää kuin on välttämätöntä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää