Kotimaan matkailun suosio näkyy leirintäalueiden vilkastumisessa – Erityisesti ulkomaalaisten matkailijoiden määrä on nousussa

Leirintäalueiden yömpymismäärät ovat selvästi nousussa. Sami Kuusivirta

Anniina Virtanen

Leirintäalueiden yöpymismäärät ovat selvästi nousussa. Viime vuonna yöpymisiä oli yhteensä 1,8 miljoonaa. Nousu on 3,4 prosenttia vuodesta 2017. Erityisesti ulkomaalaisten yöpymismäärät ovat nousseet. Ulkomaalaisten osuus on 18 prosenttia kaikista yöpymisistä.

Näin selviää Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa tehdystä tutkimuksesta, jossa selvitettiin leirintämatkailun suosiota, rahavirtoja, rakennetta sekä tulo- ja työllisyysvaikutuksia. Tutkimuksen teettäjinä ovat Suomen Leirintäalueyhdistys ry ja SF-Caravan ry.

Leirintämatkailun liikevaihto Suomessa on vuonna 2019 noin 215 miljoonaa euroa. Liikevaihto on kasvanut yhdeksän prosenttia vuodesta 2017. Ala kerryttää yli 79,3 miljoonaa euroa veroja ja veroluonteisia maksuja.

Leirintäalueella majoittuva seurue käyttää rahaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin keskimäärin 237 euroa. Henkilöä kohden rahaa kuluu päivässä noin 104 euroa, jolloin kasvua on kahdeksan prosenttia edellisvuodesta.

Valtaosa leirintämatkailijoiden rahankäytöstä kohdistuu leirintäalueen ulkopuolelle. Suurimpia hyötyjiä ovat ruokakaupat, huoltamot, kahvilat ja ravintolat. Tyypillinen leirintämajoitusta sisältävä matka maksaa koko seurueelta noin 1 300 euroa.

Leirintämatkailun työllisyysvaikutus Suomessa on noin 2 740 henkilötyövuotta. Se on noussut noin 221 henkilötyövuodella verrattuna vuoteen 2017. Leirintämatkailijoiden rahankäytön välitön työllisyysvaikutus on 1 848 henkilötyövuotta.

Leirintämatkailijoita innostavat matkalle eniten vapaus paikan ja ajan suhteen sekä matkakohteiden ja vaihtoehtojen monipuolisuus. Matkailijoina korostuvat yli 35-vuotiaat, aikuistaloudessa asuvat ja keskituloiset henkilöt.

Leirintämatkailun sesonki on viime vuonna laajentunut heinä- ja elokuun sesonkiajasta touko–kesäkuulle sekä syyskuulle. Heinäkuu on säilyttänyt asemansa huippukuukautena.

Mediaanikeskiarvon mukaan leirintäaluemajoituksen sisältävä matka kestää tyypillisesti viikon. Tavallisesti ollaan kaksi yötä yhdellä leirintäalueella. Karavaanareiden matkat ovat kestoltaan selvästi pitempiä kuin muiden leirintämatkailijoiden.

Tutkimuksen mukaan 84 prosenttia matkailijoista suosittelee hyvin tai melko todennäköisesti leirintäaluetta ystävilleen. Leirintämatkailijoista lähes kaikki, 97 prosenttia, aikovat tehdä uuden matkan ensi vuonna. Vastaajista joka kolmannes ennakoi oman leirintämatkailunsa lisääntyvän lähivuosina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää