Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreät Turussa: Koulumatkoja enemmän jalan, vähemmän tarpeetonta autoilua

Tällä viikolla vietetään Euroopan laajuista liikkujan viikkoa. Teemaviikon aikana kannustetaan ihmisiä pohtimaan omia arkisia liikkumisvalintojaan. Turun vihreä valtuustoryhmä haluaa teemaviikolla korostaa päätöksiä, joilla voidaan tukea kaupunkilaisia tekemään kestävämpiä liikkumisvalintoja.

– Liikkumattomuus aiheuttaa ymmärrettävästi kansanterveydellisiä ongelmia, mutta myös suuria kustannuksia. Tarkkoja taloudellisia menetyksiä on vaikea mitata, mutta niiden on arvioitu olevan Suomessa vuotuisesti jopa yli seitsemän miljardin euron tasolla, kertoo liikuntalautakunnan jäsen Kari Jakobsson

Liikkumattomuuden ehkäisemiseksi on tehty töitä kaupungin liikuntapalvelukeskuksessa. Ongelman taklaaminen ei ole kuitenkaan pelkästään liikuntatoimen asia.

Tehokkaammalla kaupungin toimijoiden yhteistyöllä mahdollistettaisiin liikkumista paremmin myös arjessa.

– Kouluissa tehdään hyvää työtä kouluaikana, mutta koulumatkojen kulkemiseen jalan tai pyöräillenpitäisi kannustaa enemmän. Terveydenhuollossa olisi mahdollista määrätietoisemmin ohjata liikuntapalveluiden ja liikunnallisemman elämäntavan pariin. Kaupunkisuunnittelussa pitäisi asettaa tavoitteeksi kestävään liikkumiseen kannustavan terveellisen ja turvallisen ympäristön luominen, luettelee vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Saara Ilvessalo, joka johtaa myös Turun kaupunkiympäristölautakuntaa.

Turun nykyinen taloustilanne on vakava, mutta sitä käsitellessä pitää myös ymmärtää katsoa eteenpäin. Vihreä valtuustoryhmä muistuttaa, että on päättäjien vastuulla rakentaa ihmisten arjen ympäristöstä sellainen, että se kannustaa kävelemään ja pyöräilemään autoilun sijaan.

– Liikkuminen kaupungissa muuttuu koko ajan. Joukkoliikenne kehittyy, kaupunkipyörät ovat tulleet osaksi matkaketjuja, yhteiskäyttöautopalveluita on jo useita Turussakin ja autonomista liikennettä odotellaan. Autoilun vähentäminen parantaa lähiympäristön viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Kokonaisuudessaan liikkumismahdollisuudet paranevat, kun tarpeetonta autoilua vähennetään. Samalla tarpeelliselle liikenteelle jää enemmän tilaa. Kestävämpi ja liikkuvampi arki on kaikkien kaupunkilaisten eduksi, summaavat Jakobsson ja Ilvessalo.