Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaveripyyntö Facebookissa ratkaisi raiskaustuomion – KKO: Holtittomassa humalassa ollut nainen oli myös aktiivinen

Korkein oikeus on antanut tuomion, joka tietää uusia suuntaviivoja raiskauksen tunnusmerkistölle suomalaisessa oikeuskäytännössä.

Jatkossa holtiton humalatila ei välttämättä tee uhrista lain silmissä avutonta ja puolustuskyvytöntä.

Ennakkotapauksessa korkein oikeus vapautti alle 30-vuotiaan lehdenjakajan hovioikeuden määräämästä kahden vuoden raiskaustuomiosta.

Mies oli harrastanut työssä ollessaan seksiä rappukäytävässä naisen kanssa, joka asui talossa. Naisen mukaan tapahtunut oli raiskaus, koska hän oli lähes tiedottomassa humalassa.

Ennen hovioikeuden raiskaustuomiota mies oli vapautettu syytteestä käräjillä. Käräjäoikeus katsoi, että naisen humala ei ollut riittävä todiste siitä, että hän ei ollut halunnut sukupuoliyhteyttä lehdenjakajan kanssa.

KKO oli tuomiossaan käräjäoikeuden kanssa samalla linjalla ja kumosi hovioikeuden antaman raiskaustuomion.

KKO:n mukaan naisen humalatilasta ja muistinmenetyksestä ei voida suoraan päätellä, että hän olisi ollut kyvytön ilmaisemaan mielipidettään.

Tuomioistuimissa vuosikausia käsitelty teko tapahtui pääkaupunkiseudulla vuonna 2014.

Raiskauksesta syytetty mies oli jakamassa lehtiä aamuyöllä kello neljän jälkeen, kun hän tapasi juhlimassa olleen humalaisen naisen.

Ennen kotiintuloaan nainen oli sammunut taksiin eikä pystynyt kertomaan osoitettaan, jolloin kuljettaja oli todistettavasti soittanut hätäkeskukseen.

Kotiin päästyään nainen huomasi kadottaneensa avaimensa.

Todistajana kuullun naapurin mukaan nainen pyöri pari tuntia kotirapussaan ja talon pihalla. Nainen jopa kävi nopeasti myös naapurin asunnossaan sekoilemassa jotain.

Naapurin mukaan nainen oli sekava, mutta liikkui terävästi.

Lehdenjakajan mukaan hän tapasi naisen, kun tämä riehui kotitalonsa ulko-ovella potkien ja raivoten.

Lehtien yöjakelussa toiminut esimies todisti, että jakaja oli yöllä soittanut ja kysynyt toimintaohjeita, kun kerrostalon edessä oli maannut nainen maassa. Epäselväksi oli jäänyt, oliko nainen nukkunut vai sammunut.

Jakajan mukaan hän päästi työavaimellaan naisen rappuun ja saattoi hänet kotiovelle. Mies kertoi itse palanneensa jatkamaan työtään muissa rappukäytävissä.

Kun hän palasi naisen kotirappuun jakamaan lehtiä, oli nainen edelleen rapussa.

Lehdenjakaja ja humalainen nainen ryhtyivät jutustelemaan englanniksi.

Nainen tallensi miehen puhelimeen puhelinnumeronsa ja lähetti miehen Facebook-profiilista itselleen kaveripyynnön, jonka hän myös hyväksyi. Nämä olivat ratkaisevia seikkoja sekä käräjillä että KKO:ssa, jotka katsoivat miehen huonon suomen kielen todisteeksi siitä, että nainen oli kirjoittanut tiedot miehen puhelimeen ja ollut aktiivinen.

Puhelimien näpräämistä seurasi suutelu ja kaulailu, joka johti sukupuoliyhteyteen.

Lehdenjakajan kertoman mukaan nainen oli tilanteessa aloitteellinen ja ohjasi miehen kädestä pitäen yhdyntään. Mies laukesi housuilleen yhden työnnön jälkeen. Nainen ei muista tapahtumasta mitään.

Oikeuslääketieteellisen tutkimus tuki miehen kertomusta tapahtuneesta.

Mies lähetti naiselle viestin Facebookissa myöhemmin päivällä. Nainen oli hämmentynyt tapahtuneesta. Mies puolestaan hämmästyi, kun nainen kertoi ettei muistanut aamuyön tapahtumista mitään.

Todisteina esitetyistä Facebook-viesteistä ilmenee, että sukupuoliyhteys, sen suorittamistapa ja -paikka selvisivät naiselle vasta miehen viesteistä.

Lisäksi mies kertoi viesteissään, että nainen oli lisännyt oman nimensä ja puhelinnumeronsa miehen matkapuhelimeen sekä antanut hänelle Facebook-tunnuksensa.

Viesteissä mies myös kertoi naiselle, että tämä oli ollut hyvin humalassa.

KKO:n mukaan myös miehen avoimuus tuki hänen kertomustaan tapahtumista siltä osin, että hän ei raiskannut naista.