Koirasusi kylvi kauhua Turun seudulla – jopa 22 lapsiuhria

Tomi Kangasniemi

Juuri julkaistu tietokirja Lauma (Otava 2019) paljastaa, että yksi 1880-luvun alussa Turun seudulla eläneistä lapsensurmaajasusista, eli niin kutsutuista ”Turun susista”, oli todellakin susi.

Suuret koiraeläimet surmasivat vuosina 1880–81 Turun lähikunnissa yhteensä 22 lasta, näistä 21 selvästi yhden lauman reviirillä.

Lauman alfanaaras, joka ammuttiin Nousiaisissa 2. tammikuuta 1882, oli useiden aikalaishavaintojen mukaan turkiltaan suttuinen sekä huonohampainen. Sen on epäilty olleen päävastuussa lasten surmaamisesta. 1970-luvulla esitettiin epäilys, ettei naaras olisikaan ollut susi vaan suden ja koiran risteymä, koirasusi.

Alfanaaraan talja katosi ilmeisesti jo 1800-luvun lopussa, eikä sen lajista voi saada lopullista varmuutta. Lauman uros, joka ammuttiin 14.1.1882 Mynämäen Lankkisten kylällä, kuitenkin täytettiin, ja on säilynyt turkulaisessa koulussa, St. Olafskolanissa.

Lauma – Turun seudun lapsensurmat ja susiviha Suomessa tietokirjassa Jouni Tikkanen kuvaa, kuinka hän veti täytetyltä urossudelta yhden hampaan.Oulun yliopiston luonnonsuojelugenomiikan tutkimusryhmän tutkijat selvittivät hampaan dna:sta niin sanotun muinais-dna-menetelmän avulla, mihin Canis lupus -lajin muotoon eläin kuului. Dna:n mikrosatelliiteista eli geenien välisistä toistojaksoista tehdyn analyysin perusteella uros oli selvästi susi.

1800-luvun lapsensurmat ovat saaneet paljon merkitystä 1970-luvulta alkaen, kun ne otettiin aseeksi orastavaa suden rauhoitusta vastaan. Susi rauhoitettiin osassa maata 1974.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut