Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norjan oudoista koirakuolemista uutta tietoa – Suomessa tilanne on edelleen normaali

Norjan mystisten koirakuolemien tutkinta jatkuu edelleen.

Perjantaina paikallisille viranomaisille tuli tieto yhdestä veriripuliin sairastuneesta koirasta eikä viikonloppuna ole tiedotettu uusista tapauksista.

Yhteensä tappavaan veriripuliin sairastuneita koiria on Norjassa löytynyt taustakyselyiden perusteella tähän mennessä 102. Koirista 26 on menehtynyt tai jouduttu lopettamaan.

Sairauden tarttuvuudesta ei vieläkään ole varmuutta, joten koirien sairastumisia tutkitaan taudinpurkauksina.

Suomessa tilannetta valvoo ja siitä tiedottaa Ruokavirasto, joka tällä hetkellä suosittelee varovaisuutta koirien matkustaessa Suomen ja Norjan välillä.

Erikoistutkija Outi Simolan mukaan suomalaiset koiranomistajat voivat olla rauhallisin mielin.

– Meille ei ole tullut mitään siihen viittaavaa tietoa, että Norjan kaltaisia taudinpurkauksia olisi ilmennyt Suomessa, Simola kertoo.

– Suomessa tilanne on normaali, mutta seuraamme edelleen Norjan tilannetta tiiviisti.

Vielä ei siis voida sanoa Norjan tilanteen rauhoittuneen, mutta Outi Simolan mukaan muutama hyvä uutinen on jo tullut. Ensinnäkin nopeasti hoitoon päässeistä norjalaiskoirista useimmat ovat jo toipuneet.

Toinen merkittävä uutinen on se, että yli sadan koiran taustatietojen tutkimuksissa usean koiran perheissä on useimmiten sairastunut vain yksi koira.

– Löydös viittaa, että tauti ei ole ainakaan kovin helposti tarttuva, Simola sanoo.

– Odotamme lisätietoja Norjasta tällä viikolla. Viikonloppuna sieltä ei ole tullut mitään uutta.

Suomen Kennelliiton hallitus on päättänyt, että Norjassa asuvat koirat eivät saa toistaiseksi osallistua Kennelliiton alaisiin koiratapahtumiin Suomessa. Norjan vakavaa koirien veriripulitilannetta arvioidaan Kennelliitossa uudelleen kuluvalla viikolla.