Turussa panostetaan nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn – Kouluissa alkaa uusi kampanja

Kuvituskuva Lotta Åberg

toimitus

Turun kaupungin uusi Uskalla puhua -kampanja tavoitteena on tarjota apua ja tietoa erilaisiin elämäntilanteisiin entistä paremmin. Kampanjan tarkoituksena on, että palvelut ja nuoret kohtaavat, ja jokainen nuori tietäisi kaupungissa olevista nuorten palveluista. Kampanja alkaa tänään.

Opettajat kertovat kouluissa ja oppilaitoksissa nuorille avun- ja tuenpaikoista. Aiheesta keskustellaan myös koululuokissa. Nuorille kerrotaan, mitä apua Turussa saa mistäkin paikasta ja minkälaisissa käytännön tilanteissa palveluja voi ja tulee käyttää.

Syksyn ajan kestävä Uskalla puhua -kampanja on osa Turun kaupungin syrjäytymisen ehkäisemiseen panostavaa työtä. Tarkoituksena on rohkaista nuoria puhumaan asioistaan aikuisille.

Syrjäytymiseen liittyy usein avuttomuuden tunnetta, elämänhallinnan puutetta ja ulkopuolisuutta. Nuori ei jää syrjään, jos elämässä löytyy edes yksi aidosti välittävä ja läsnä oleva aikuinen.

Syrjäytymisen ehkäiseminen projektipäällikkö Mari Kontio painottaa, että palveluohjausta on tärkeä tehdä kaikissa mahdollisissa nuorille tarkoitetuissa paikoissa.

– Palveluohjauksen avulla varmistetaan, että nuori saa apua ajoissa. Tietoa tulisi jakaa, vaikka nuoret sanoisivat, etteivät he tarvitse tällaista tietoa, tai että he tietävät mistä apua tarvittaessa saa, kertoo Kontio.

Hänen mukaansa aikuisten tulisi ottaa nuorten kanssa erilaisia asioita puheeksi, vaikka se tuntuisi itsestä vaikealta tai epämukavalta.

– Aikuisen kiinnostus nuoren asioista voi olla todella merkittävä kokemus nuorelle siinä hetkessä, Kontio sanoo.

Nuorille on tarkoitettu esimerkiksi Ohjaamo, jossa alle 30-vuotiaat saavat apua ja henkilökohtaista neuvontaa moniin erilaisiin asioihin, kuten työpaikan tai opiskelupaikan löytämiseen, tukea ihmissuhteisiin ja vinkkejä harrastamiseen.

Etsivä nuorisotyö auttaa jos nuorilla on elämässään mitä tahansa asioita, joihin he kaipaavat muutosta tai apua. Toiminta on tarkoitettu 15-29-vuotiaille.

Sosiaaliasiamies edistää nuorten oikeuksien toteutumista ja toimii välittäjänä ongelmatilanteissa. Sosiaaliasiamies neuvoo sosiaalihuoltoon, nuoren asemaan ja oikeuksiin liittyvissä asioissa. Sosiaaliasiamies on puolueeton ja riippumaton neuvonantaja.

Mielenterveystalon nettipalvelusta saa tietoa mielenterveydestä, milloin on syytä hakea apua ja mistä apua saa. Kaikille avoinna olevasta Mielenterveystalosta löytää luotettavaa tietoa ja tukea nimettömästi. Nettisivuilla on nuorille oma osio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää