Hävikkikarkkipussi kokoaa ulkonäöltään vialliset karkit samaan pussiin

Hävikkikarkkipussit tulevat Prisman kauppojen hyllyille lokakuussa. Sami Saarenpää

toimitus

Lappeenrannassa Fazerinmakeistehtaalla pakataan ulkonäöltään vialliset, mutta muutoin syötävät karkit Makea Moka -nimisiin hävikkipusseihin. Pilottituote tulee myynteihin Prismoihin lokakuussa.

300 gramman hävikkikarkkipussi tulee myyntiin myös Vantaalle Fazer Experience Vierailukeskuksen myymälään 1,55 euron hintaan.

Hävikkipussit pakataan kerran kuussa ja ne rakentuvat yhteensä 88 mahdollisesta erilaisesta karkista, riippuen kuukauden aikana syntyneestä hävikistä. Hävikkipussin karkki ei ole läpäissyt laatuvaatimuksia, eli se saattaa olla normaalia pienempi, sokerisempi tai tarttunut toiseen karkkiin kiinni.

– Makeiset, jotka eivät täytä korkeita laatuvaatimuksiamme, päätyvät joko uusiokäyttöön tai hävikiksi, kertoo Fazerin vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa Fazerin nettisivuilla.

Jokaisen pussin sisältö on siis erilainen. Pyrkimyksenä on saada viidestä kuuteen erilaista karkkia pussiin. Maitoa tai suklaata sisältäviä karkkeja pusseihin ei laiteta.

Fazerin vastuullisuustavoitteisiin kuuluu minimoida ruuantuotannon negatiiviset ympäristövaikutukset vähentämällä ruokahävikkiä.

– Makea Moka -konseptin ansiosta Lappeenrannan makeistehtaamme tuotantohävikki pienenee merkittävästi, Elomaa sanoo.

Tyypillisesti hävikkiä syntyy eniten tuotantoerien valmistuksen alussa ja lopussa. Yleisimmät laatuvirheet hävikkierissä ovat värivirheet, karkkien liian suuri tai pieni koko tai väärän karkin eksyminen karkkisekoitukseen, Fazerin sivuilla kerrotaan.

– Ruokahävikin vähentäminen on yhteinen asia. Makea moka -karkkien tuominen Prismoihin on mainio esimerkki yhteistyöstä, jonka avulla vähennämme hävikkiä koko ruoan arvoketjussa, eikä arvokkaita raaka-aineita heitetä hukkaan, toteaa valikoimajohtaja Katja Tapio S-ryhmän vähittäiskaupasta Fazerin tiedotteessa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Hävikkileipäolutta löytyy nyt Alkon hyllyltä – "Haluamme tavoittaa yleisöjä, joita ilmastonmuutos ei muuten kiinnosta" 6.6.2019 15:49

Kommentoi

Palvelut