Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvaatko, mikä kulkuneuvo on nopein Turun keskustassa? Testasimme autolla, pyörällä, skuutilla ja jalan

Kuinka paha on Turun keskustassa neljän ruuhka? Tätä selvitimme neljällä eri kulkumuodolla. Lähtö tapahtui Läntiseltä Pitkäkadulta arkipäivänä tasan kello 16. Ensimmäinen etappi oli Turun kaupunginteatterille. Sieltä matka jatkui Wiklundin Coffee Houseen. Sitten vain katsottiin, millä kulkumuodolla matka taittui nopeimmin: autolla, jalan, pyörällä vai skuutilla?

Autoilija

”Autoilija ampaisee matkaan. Kävely autohalliin kestää minuutti 37 sekuntia, mutta siellä odottaa nälkäinen ranskalainen leijona, joka on valmis haukkaamaan polkupyörät ja sähköpotkulaudat suupalana.

Matka alkaa sujuvasti, mutta Humalistonkadun ja Puutarhakadun valot vaihtuvat juuri punaiseksi. Myös Eerikinkadun ja Puutarhakadun risteyksessä saa odottaa pitkään.

Aion ensin ajaa Virastotalon pysäköintipaikoille, mutta perillä huomaan, että Kaupunginteatterin eteen saa pysäköidä 15 minuutiksi. Loistavaa palvelua! Lähdöstä on kulunut 9 minuuttia 14 sekuntia, kun olen teatterin ulko-ovella.

Matka jatkuu Wiklundille. Valot vaihtuvat sopivasti ja pääsen kääntymään Auransillalle. Aurakadun ja Linnankadun risteyksessä täytyy odottaa valojen vaihtumista. Loppumatka Wiklundin pysäköintihalliin menee vihreässä aallossa. Saavun Coffee Housen tiskille ajassa 15 minuuttia 53 sekuntia.

Auto ei ehkä ole nopein, mutta mukavin se on. Liikenne vetää Turussa olosuhteisiin nähden hyvin. Sateella autoilija on ainoa, joka nauttii perillä kahvinsa kuivana.”

Jalankulkija

”Reippain ja pitkin askelin lähdetään matkaan. Google Mapsin mukaan kävelyyn pitäisi mennä 24 minuuttia. Tahti pysyy ripeänä, mutta juoksuaskelia ei tule otettua – paitsi muutaman kerran suojatiellä vihreän merkkivalon vilkkuessa.

Läntiseltä Pitkäkadulta käännös Humalistonkadulle ja loppumatka teatterille onkin pelkkää suoraa. Pyörä ja skuutti ohittavat Humalistonkadun Salen kohdalla. Puutarhakadun risteyksessä odottavat punaiset valot, joten kävelijä jää jälkeen.

Edessä kulkevat kävelijät matelevat, joten heidät pitää ohittaa taktisesti puikahtamalla ohitse. Eerikinkadulla valot ovat jalankulkijoille punaiset, ja niissä kestää. Valojen aikana ehtii vastata kaverin viestiin.

Teatterisillan ylitse ripeästi ja Kaupunginteatterin edessä ehdin napata nopean selfien. Sitten ympäri ja matkaa jatketaan Wiklundille.

Läntisellä Rantakadulla opiskelijalauma aiheuttaa ruuhkaa, joten käännyn Kristiinankadun kautta Linnankadulle. Olen tehnyt virheen, koska seuraavaksi vastassa ovat Aurakadun pitkät valot. Vaihdan tienpuolta suojatien yli Kansallisen kirjakaupan kohdalla, ja iso risteys on vältetty.

Valo vaihtuu Eerikinkadun ja Aurakadun risteyksessä. Reipas tahti jatkuu toriparkkiputken läpi. Coffee Housessa sekuntikello sanoo, että matkaan on kulunut yhteensä 21 minuuttia ja 43 sekuntia.”

Pyöräilijä

”Liikkeelle lähtö on pyörällä nopeaa. Lukko auki ja reppu selkään. Humalistonkadulle kääntyminen sujuu iisisti, mutta pyöräkaistalla vauhtia hidastuttaa toinen pyöräilijä. Yliopistonkadulla pysähdytään valoihin, samoin Eerikinkadulla. Aika tuntuu matelevan. Sitten saakin rauhassa kiihdytellä jokirantaan ja Teatterisiltaa Kaupunginteatterille.

Väliaika näyttää 8 minuuttia 53 sekuntia.

Paluumatka sujuu samaa siltaa pitkin. Läntisellä Rantakadulla joutuu hieman sompailemaan haalareihinsa sonnustautuneiden opiskelijaseurueiden välissä. Kristiinankadun ja Linnankadun risteyksessä valitsen Linnankadun reitin. Ratkaisu tuntuu pian väärältä, kun jumiudun pysähtyneen bussin taakse. Pikku oikaisu jalkakäytävältä ja matka jatkuu Aurakadun valoihin.

Loppumatka sujuu vauhdilla ja Kauppiaskadulla onkin autoilta väylä poikki. Se jouduttaa matkaa. Pyörä parkkiin Wikken nurkalle, ja sekuntikello näyttää Coffee Housessa lopputulokseksi 12 minuuttia ja 8 sekuntia.

Puolet matkasta meni autojen keskellä, mutta pyörällä pääsee nopeasti. Ja hyvän hienkin sai päälle.”

Sähköpotkulautailija

”Sopiva skuutti löytyy heti kadunvarresta. Sovellus veloittaa laudasta, mutta se ei toimi. Niinpä joudun ottamaan vierestä toisen laudan. Tähän värkkäämiseen kuluu pari minuuttia.

Humalistonkadun pyöräkaistalla pyöräilijä hidastaa vauhtia, kun en pääse ohi. Loppumatka Kaupunginteatterille sujuu joutuisasti, ja ehdin teatterin ovelle muutaman sekunnin ennen pyöräilijää.

Jokirannassa ohittelen haalareissa olevia opiskelijoita. Kristiinankadun ja Linnankadun risteyksessä odotetaan yhdessä pyöräilijän kanssa. Hansakorttelin pätkä sujuu helposti, mutta sitten tullaan Kauppatorin kulmalle. Kello näyttää matkaan menneen 11 minuuttia, kun parkkeeraan skuutin ja lähden kävelemään tunnelia pitkin Wiklundille.

Coffee Housessa sekuntikello näyttää 13 minuuttia ja 35 sekuntia.

Testin nopein oli siis polkupyörä.”