Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mullistava muutos verkko-ostamiseen tulee voimaan 14.9. – ”Pelkät maksukortin tiedot eivät enää aina riitä”

Verkkokauppojen ja mobiilisovellusten on jatkossa tarkistettava entistä tarkemmin maksajan henkilöllisyys, kun maksupalveludirektiivi astuu kokonaisuudessaan voimaan 14. syyskuuta.

Jatkossa pelkät maksukortin tiedot eivät pääsääntöisesti riitä verkko-ostoksia maksellessa, vaan asiakkaan vahva sähköinen tunnistautuminen verkko-ostoksissa muuttuu pakolliseksi. Verkko-ostoksetkin siis vaativat esimerkiksi pankkitunnukset, kertakäyttöisen tekstiviestisalasanan tai sormenjäljen.

Maksupalveludirektiivi tekee myös muutoksia paperisiin tunnuslukulistojen käyttöön, mihin vaaditaan jatkossa lisävarmennetta, kuten tekstiviestivahvistusta.

Direktiivi ei ole kuitenkaan aivan jyrkkä ja ehdoton, vaan alle 30 euron verkko-ostoksissa tai alle 50 euron lähimaksuissa ei tarvita vahvaa tunnistautumista.

Markkinoille saattaa myös ilmestyä uusia tili- ja maksupalveluita, joissa asiakas voi maksaa tilisiirrolla muuten kuin oman pankin välittämänä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto varoittaa markkinoille ilmentyvistä huijareista.

– Pankkitunnuksia ei koskaan saa luovuttaa muille kuin omalle pankille. Kuluttaja saa kuitenkin maksaa verkossa luvansaaneen maksupalvelun välityksellä omilla pankkitunnuksillaan, kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoo tiedotteessaan.

Luotettavan palveluntarjoajan tunnistaa siitä, että sen verkkosivuilla on avoimesti tietoa sen toiminnasta, yhteystiedoista ja valvovasta viranomaisesta. On kuitenkin hyvä muistaa, että huijarit osaavat naamioida verkkosivustonsa luotettavan näköiseksi.

Maksupalveluiden tarjoaminen vaatii toimiluvan, ja tilitietopalvelujen tarjoajien pitää rekisteröityä pankkiviranomaisille. Toimijat voi tarkistaa Finanssivalvonnan ja Euroopan pankkiviranomaisen rekistereistä.