Turkulaisgynekologi: Ehkäisy ei ole rahasta kiinni

Anneli Kivijärvi ei usko, että maksuton ehkäisy laskee merkittävästi aborttien määrää Turussa. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Turku tarjoaa tästä syksystä alkaen alle 25-vuotiaille maksuttoman ehkäisyn. Gynekologi Anneli Kivijärvi ei päätöksestä innostu.

– Päätös on tehty, ja sen kanssa mennään, mutta en ole maksuttoman ehkäisyn kannalla.

Maksutonta ehkäisyä nuorille on otettu käyttöön eri kaupungeissa. Tarkoituksena on esimerkiksi saada aborttien määrää laskuun. Kivijärven mukaan rahanpuute ei kuitenkaan ole ehkäisyssä ongelma.

– Olen noin 250 naista lähettänyt vuodessa abortteihin, ja kaksi asiakasta on sanonut, ettei ehkäisyyn ole rahaa.

Kivijärvi muistuttaa, että Suomessa tehdään vuositasolla Pohjoismaista vähiten abortteja.

– Turussa määrä on ollut pitkään noin 450 vuodessa, vaikka olisi tehty mitä. Ehkä noin kymmenen vuoden kuluessa näemme, vähentyvätkö ne tällä päätöksellä.

Lisäpanostuksia ilmainen ehkäisy tulee Turulta joka tapauksessa vaatimaan. Henkilökuntaa tarvitaan lisää, ja ehkäisyneuvola muuttaa myös isompiin tiloihin.

– Jos ajatellaan, että opintorahaa leikattiin 70 euroa kuukaudessa, niin sillä nuori saisi kierukan ja paljon muutakin, heittää Kivijärvi esimerkkinä päätösten nurinkurisuudesta.

Kivijärven mukaan valistus ja puhuminen ovat edelleen parhaita keinoja ehkäistä abortteja. Hiljattain julkaistiin Väestöliiton kyselytutkimus, jonka mukaan viidennes kasiluokkalaisista on ollut yhdynnässä mutta joka kolmas ei käyttänyt tilanteessa kondomia. Kivijärven mukaan trendi on yhä sama kuin 1980-luvulla.

– Suomalaiset miehet kyllä käyttävät kondomia, mutta pojat eivät käytä, vaikka koululaiset saavat ilmaisia kondomeja. He eivät ehkä osaa tai jännittävät tai ovat kännissä.

Kivijärven muistuttaakin, että ei-toivotun raskauden voi ehkäistä myös jälkikäteen mutta suojaamattomasta yhdynnästä voi saada koko loppuelämän kiusaavan sukupuolitaudin.

edit 13.9. kello 11.19. Korjattu tieto, että Kivijärvi työskentelisi yhä Turun kaupungin palveluksessa

Maksuton ehkäisy

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi osana vuoden 2019 talousarviota maksuttoman ehkäisyn tarjoamisen alle 25-vuotiaille syksystä 2019 alkaen.

Päätös tuo ehkäisyneuvolaan merkittävän lisäyksen asiakasmääriin.

Ehkäisyneuvola muuttaa nykyisistä toimitiloistaan Luolavuorentie 2:sta suurempiin tiloihin Hämeenkatu 10:een viimeistään 1. joulukuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää