Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Someturva käyttöön Turun kouluissa – puututaan epäasialliseen käytökseen verkossa

Turun kaupunki hankkii peruskouluissa ja lukiossa opiskeleville ja työskenteleville sekä alueellisille nuorisotyöntekijöille ja kouluterveydenhoitajille Someturva-nimisen palvelun. Sen kautta on mahdollista raportoida epäasiallisesta verkkokäytöksestä. Palvelu otetaan käyttöön Turussa viikosta 38 alkaen sitä mukaan, kun aktivointikoodit saadaan jaettua kouluissa.

Someturva on digitaalinen palvelu, jossa käyttäjät voivat ilmoittaa someloukkauksista eli sosiaalisessa mediassa tai muualla verkossa kohtaamastaan kiusaamisesta, häirinnästä tai muusta sopimattomasta käytöksestä.

Someturva tarjoaa tekoälyavusteisen lakipalvelun Turun kaupungin peruskoulujen ja lukioiden henkilökunnan ja oppilaiden sekä kouluterveydenhuollon ja nuorisotyöntekijöiden käytettäväksi. Palvelu on toistaiseksi ainoa laatuaan Suomessa.

Palvelukokeilu toteutetaan lukuvuoden 2019–2020 aikana suomenkielisissä peruskouluissa ja lukioissa. Kokeilu alkaa syyskuun puolivälissä ja jatkuu kesä-heinäkuuhun 2020 asti.

Palvelu on toistaiseksi saatavilla vain suomeksi, mutta vastaava ruotsinkielinen palvelu on kehitteillä.

Oppilaat ja henkilökunta saavat henkilökohtaiset Someturva-koodit 16. syyskuuta alkavalla viikolla koulujen kautta. Koodi aktivoidaan omalla puhelimella tai tietotokoneella. Huoltajat voivat halutessaan kieltää palvelun käyttöönoton.

Someturva-palvelun käyttäminen on turkulaisille maksutonta. Turun kaupunki kustantaa palvelun kuukausimaksun.

Someturva auttaa tilanteissa, joissa kuvia tai julkaisuja haukutaan, henkilön salaisuuksia tai yksityistä tietoa levitetään, henkilöstä levitetään valheita, henkilökohtaista kuvamateriaalia jaetaan tai käytetään luvatta tai henkilöstä on otettu salaa kuvia tai videoita.

Palvelun kautta saa lisäksi apua, jos henkilöstä on tehty valeprofiili, tili on kaapattu tai hänen nimissään tehdään julkaisuja. Myös ahdisteleviin tai häiritseviin viesteihin, häiriköintiin ja painostukseen on tarjolla puuttumiskeinoja.

Someturva-palveluun tehdyt ilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti eikä niitä välitetä Turun kaupungille tai kolmansille osapuolille. Palvelua voi käyttää nimettömänä. Vakavissa rikosepäilyissä Someturva voi käyttäjän luvalla välittää tiedot tapauksesta keskusrikospoliisille.