Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EN-komissio: Suomen poliisin rasismiepäilyt alistettava ulkopuoliseen tutkintaan – vihapuheista oma rekisteri?

Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio ECRI patistaa Suomea entistä kovempiin toimiin rasismin ja suvaitsemattomuuden torjumiseksi.

ECRI julkaisi tiistaina 20 kohdan listan, jossa se suosittaa muun muassa ulkopuolisen toimielimen perustamista tutkimaan väitettyjä rasismitapauksia poliisissa.

ECRI:n mukaan toimielimen pitäisi olla viranomaisista riippumaton, jotta se voisi tutkia rotusyrjintä- ja poliisin väärinkäytösepäilyjä.

Lisäksi ECRI haluaa Suomen poliisiin lisää maahanmuuttajia heijastamaan paremmin väestön monimuotoisuutta.

Samalla ECRI haluaa lisää rahaa Suomen yhdenvertaisuusvaltuutetun toimintaan.

Komission mukaan valtuutetun toimivaltaa pitäisi laajentaa niin, että se saisi tutkia yksittäisiä syrjintätapauksia työelämässä. Yhdenvertaisuusvaltuutetulle pitäisi komission mielestä myös antaa syytteiden nosto-oikeus.

Suosituksiin kuuluu myös huomattavien lisämäärärahojen suuntaaminen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle, jolla pitäisi olla toimivalta myöntää korvauksia syrjinnän uhreille.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on Suomen hallitus nimittämä riippumaton oikeusturvaelin. Se valvoo yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain noudattamista yksityisessä toiminnassa sekä julkisessa hallinto- ja liiketoiminnassa.

Lautakunnan toimivaltaan eivät kuulu yksityis- ja perhe-elämän asiat, eikä uskonnon harjoittaminen. Tällä hetkellä lautakunta ei voi määrätä hyvitystä tai muuta korvausta maksettavaksi.

ECRI haluaa, että Suomi perustettaisiin myös kattava tiedonkeruujärjestelmä, johon koottaisiin rasistiset ja homo- tai transfobiset vihapuhe- ja viharikostapaukset.

– Vihapuheen ja viharikosten osalta lainvalvontaviranomaisten ja oikeuslaitoksen koulutusta tulee laajentaa sekä vahvistaa näiden väitettyjen rikosten tutkintaa, todetaan ulkoministeriön tiistaina lähettämässä ECRI:n tiedotteessa.

ECRI ottaa kantaa myös translakiin, josta pitäisi komission mukaan poistaa vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä.

Komissio haluaa muutoksia myös Suomen turvapaikkapolitiikkaan.

Pakolaisten ja toissijaita suojelua saavien perheenyhdistämistä koskevia määräyksiä toimeentuloedellytyksiä pitäisi löyhentää niin, että perheenyhdistämisen oli helpompaa.

Suosituksiin kuuluu myös tuki Suomen romanipoliittiselle ohjelmalle (2018–2022) sekä saamelaiskulttuurin tuntemuksen lisääminen.

ECRI on Euroopan neuvoston ihmsioikeuselin, joka on perustettu vuonna 1993. ECRI määrittelee itsensä riippumattomista asiantuntijoista koostuvaksi elimeksi.