Pukkilan vanha kaakelitehdas raivataan asuntojen tieltä

Havainnekuva Pukkilan alueesta. Haroma & Partners

Jasmin Koivisto

Pukkilan entisen kaakelitehtaan rakennukset puretaan, mutta Pukkilan tehtaan terveysasema ja massalaitos säilytetään. Turun Museokeskus haluaa suojella noin 100-vuotiaita rakennuksia. Purkuluvan ehdotus hyväksyttiin torstaina.

Tehdasalueelle suunnitellaan uutta asuin-, liike- ja toimistoaluetta. Pukkilan kaava-alueen maanomistajia ovat Kiinteistö Oy Pitkämäki Perusyhtiö 1, Senaatti-kiinteistöt ja Cityvarasto Oy.

Turun kaupungin kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin kertoo, että Pukkilan ehdotuskaavaa valmistellaan tällä hetkellä. Hänen arvionsa on, että kaavaehdotus menee kaupunkiympäristölautakuntaan talvella 2019-2020.

Tulevalle Pukkilan asuinalueelle suunnitellaan asuntoja 2000–2500 asukkaalle. Autopaikkoja rakennettaisiin noin 2000 ja polkupyöräpaikkoja noin 3400.

Uusien asuntojen kokoluokista ei voi vielä varmaksi sanoa, mutta Eskolin kertoo, että kaupunkisuunnittelun tavoite on, että alueelle syntyisi sekä perheasuntoja että pienempiä asuntoja. Asemakaavassa ei kuitenkaan voida määrittää asuntojen kokoja.

Alueelle tulisi myös yritysten toimitiloja, joten uusia työpaikkoja syntyisi noin 200–300. Lisäksi alueelle rakennettaisiin uusi päiväkoti.

–Alakoulun sijoittuminen alueelle on esiintynyt myös keskusteluissa, mutta asia tältä osin on vielä selvitysvaiheessa, Eskolin lisää.

Hyväksytystä Pukkilan luonnoskaavasta on erotettu Kähärin puistotie omaksi kaavanmuutosalueekseen. Pitkämäen liikekeskuksen asemakaavanmuutos on oma alueensa.

Kähärin puistotien kaavalla muun muassa tutkitaan, miten kasvava läpiajoliikenne Satakunnantien ja Naantalin pikatien välillä saataisiin ohjattua hallitusti. Lisäksi tutkitaan Satakunnantien ja Pitkämäenkadun välisen osuuden säilyttämistä puistona, ja miten mahdollistetaan alueelle pyöräily- ja kävely-yhteys.

Osa nykyisistä asukkaista haluaa pitää puistotien ympäristön virkistysalueena eikä toivo autoja lähimaille. Lisäksi melusaasteen määrä huolestuttaa.

– Suunnitellun tiehankkeen hyödyt arveluttavat. Ulosmenoteihin alikulkuja niin saataisiin parempi turvallisuus ja liikenteen sujuvuus. Joukkoliikennettä tulisi kehittää, kommentoi lähialueen asukas Pukkilan asemakaavan vuorovaikutusraportissa.

–Kähärin ja Tikkumäen pientaloalueilla on paljon läpiajoa jo nyt. Ihmiset ovat huolestuneita lisääntyvästä läpiajosta ja korkeista ajonopeuksista. Liikesuunnitteluun on tullut palautetta alueella havaituista vaaratilanteista, kertoo Christiane Eskolin.

–Pukkilan kaavaa ei voida suunnitella ilman, ettemme selvitä uuden asumiseen painottuvan alueen liikenteellisiä vaikutuksia kaava-alueella ja sen ulkopuoliseen liikenneverkostoon, hän lisää.

Hän myös vakuuttaa, että kaupunkisuunnittelussa on otettu huomioon kaupunkinäkymät. Pukkilan alueelle tulisi vain yksi korkeampi rakennus.

Pukkilan aluetta päästään rakentamaan aikaisintaan vuodesta 2023 alkaen. Aluetta rakennettaisiin vaiheittain vuosien 2023 ja 2040 välillä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Pukkilan läpiajo huolettaa asukkaita 10.10.2018 8:00
  2. Omakotiyhdistykset hermostuivat Pukkilan kaavasta: "Savipatjalle perustetut talot voivat painua ja kallistua" 5.10.2018 12:41
  3. Pukkilan tehdasalueen kaavasta yleisötilaisuus 3.10.2018 8:40

Kommentoi

Palvelut