Turun historia uusiksi - luulöytö yhdisti yli 500 vuotta sitten kuolleet äidin ja lapsen

Benito Casagrande ja Liisa Seppänen Casagranden korttelissa sijaitsevassa Pyhän Hengen kappelissa. Kortteleiden kaivauksissa on löytynyt aikoinaan noin 600 vainajaa. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Uusi löydös muuttaa merkittävästi Turun kaupunkihistoriaa. Arkeologisissa kaivauksissa Casagranden korttelista vuonna 1984 löytyneen nuoren naisvainajan luut on pystytty tuoreella radiohiilitutkimuksella ajoittamaan 1400-luvulle eli myöhäiskeskiajalle.

– Tutkittu vainaja on ajoitettu vuosiin 1441–1486. Tulos on pieni sensaatio, arkeologian dosentti Liisa Seppänen sanoo.

Seppänen kertoo, että pikkulapsen jäännökset löytyivät yllättäen Turun linnan varastosta. Casagranden korttelia on kaivettu pitkään, ja luultiin, että löydöt oli käyty läpi.

– Löysin heti ensimmäisenä päivänä pienokaisen luita pussissa, Seppänen kertoo.

Pienokainen onnistuttiin yhdistämään vuonna 1984 Casagranden korttelista löytyneeseen, raskautensa loppupuolella menehtyneeseen 16-vuotiaaseen äitiin.

Löytö muuttaa merkittävästi Turun historiaa, sillä aiemmin luultiin kortteleista löytyneen hautausmaan olevan noin sata vuotta nuorempi.

Casagranden korttelin kellareista on vielä merkittävä osa kaivamatta. Oletuksena siis on, että löytöjä tulee lisää.

– Jokaisesta löydetystä vainajasta jää puhdas dna. Sillä on suuri merkitys tieteellisesti esimerkiksi sairauksien historian tutkimuksessa, muistuttaa arkkitehti Benito Casagrande

Casagranden mukaan kortteleiden alla on vuosien mittaan tehty yli 20 tutkimusta. Niissä on paljastunut muun muassa korttelissa sijainneen kirkon jäännökset ja vanha hautausmaa.

Casagrande halusi, että kaikki alueella tehdyt löydöt käydään läpi. Seppäsen tutkimusten tuloksena onkin löytynyt uusien vainajien jäännöksiä.

Casagranden mukaan tutkimuksia on tarkoitus jatkaa edelleen. Hän toivoo, että myös Turun kaupunki innostuisi tekemään samaa.

– Kannattaa satsata Turun historian tutkimiseen. Paljon on vielä selvittämättä. On naurettavaa, miten vähän Turku on laittanut rahaa tutkimukseen suhteessa mitä me olemme laittaneet, hän muistuttaa.

Tutkimusta on rahoitettu Turun yliopistosäätiön Irma ja Benito Casagranden rahastosta.

Alueen historia uusiksi

Luulöytö muuttaa merkittävästi historiaa Turussa, kun vuonna 1984 löytyneen nuoren naisvainajan luut pystyttiin radiohiilitutkimuksella ajoittamaan 1400-luvulle eli myöhäiskeskiajalle. Tulos poikkeaa ainakin 100 vuotta aiemmasta tiedosta.

Casagranden-Julinin korttelissa on tehty vuosien varrella useita arkeologisia kaivauksia. Suurimmat kaivaukset alueella tehtiin vuosina 1984–1985, jolloin alueelta löydettiin noin 600 vainajaa. Vainajat ajoitettiin paikalla sijainneen Pyhän Hengen kirkon perusteella vuosiin 1580–1650.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut