Ruokahävikkiä nostetaan esiin Turun seudun kouluissa ja päiväkodeissa

Keittiöpäällikkö Aki Koivuniemi kuvasi aamiaispöytään jääneen hävikkiruuan. Aki Koivuniemi

toimitus

Tänä vuonna perinteistä valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään 9.–15. syyskuuta. Viikon teemana on ruokahävikin ilmastovaikutukset. Arkea nostaa tätä teemaa esiin niissä kouluissa ja päiväkodeissa, joihin Arkean toimittaa ruoan.

– Kouluissa ideana on selvittää mahdollisimman konkreettisesti kouluissa syntyvän lautashävikin määrä. Tämä voidaan toteuttaa sijoittamalla tyhjiä maitotölkkejä joka päivä kyseisen hävikin kilomäärän verran sovittuun paikkaan esimerkiksi ruokasalissa. Seuraavana päivänä lisätään kasaan kyseisen päivän hävikkimäärän mukaisesti tölkkejä. Viikon päätteeksi näemme koko viikon lautashävikkikilot. Samalla voi miettiä, mitä jokainen voi omilla valinnoillaan tehdä, että kasa ei jatkossa kasva yhtään suuremmaksi, kertoo Arkean suunnittelija Virpi Isomäki

Lisäksi hävikkiviikolla kouluissa tarjotaan ilmastoystävällisiä lounasvaihtoehtoja ja ruokasaleissa on tietoiskuja ruokahävikistä ja sen ilmastovaikutuksista. Halutessaan koulut voivat kokeilla lounasruokailua ilman tarjottimia ja laskea esimerkiksi kuinka paljon vettä säästyy, kun tarjottimia ei pestä.

Päiväkoti-ikäisille arkealaiset ovat myös ideoineet ruoka-aiheisen ilmastopelin, jonka avulla päiväkodin henkilökunta voi käydä ilmastoasioita läpi yhdessä lasten kanssa.

Kommentoi

Palvelut