Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vilkasliikenteisen kadun epäselvät liikennejärjestelyt kuntoon piakkoin – Itäiselle Pitkäkadulle rakennetaan yksisuuntaiset pyöräkaistat ensi vuoden aikana

Turun seuraava pyöräkaista rakennetaan Itäiselle Pitkäkadulle Uudenmaankadun ja Lemminkäisenkadun väliselle alueelle. Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi asian 28. toukokuuta 2019 pidetyssä kokouksessaan.

Pyöräkaistojen katuosuus tulee sisältymään vuoden 2020 päällystysohjelmaan ja niiden rakentaminen aloitetaan ensi vuoden puolella.

Yksisuuntaiset pyöräkaistat tehdään Uudenmaankadun ja Lemminkäisenkadun välille siten, että Kaivokadun ja Lemminkäisenkadun välillä kadun itäiselle puolelle toteutetaan pyöräkaistan sijasta kaksisuuntainen jalankulku- ja pyörätie.

Kaivokadun ja Lemminkäisenkadun välisen osuuden liikennesuunnitelma käsitellään omana asiakohtanaan myöhemmin.

Pyöräkaista erotetaan ajoradasta värjäämällä se punaiseksi. Merkitseminen on kustannussyistä tarkoituksenmukaista toteuttaa uudelleen päällystyksen yhteydessä.

Tällöin punaiseksi värjätyn ja punertavasta kiviaineksesta tehdyn asfaltin käyttö pyöräkaistoilla lisää katuosuuden uudelleen päällystyksen kustannuksia noin 40 000 eurolla.

Liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salosen mukaan Turun kaupungilla ei ole tällä hetkellä suunnitteilla rakentaa muita pyöräkaistoja.

Pyöräkaista eroaa varsinaisesta pyörätiestä siten, että pyöräilijät ajavat käytännössä ajoneuvoliikenteen seassa omalla kaistallaan eikä pyöräkaistaa ole eroteltu ajoradasta muilla kuin kaistamerkinnöin.

Rakennettavan pyöräilyväylän laatuun sekä mahdolliseen erotteluun ajoneuvoliikenteessä vaikuttavat muun muassa kadun ajoneuvoliikenteen nopeusrajoitus sekä liikennemäärä.

– Periaatteessa Itäinen Pitkäkatu ei liikennemääriltään ole sellainen, missä kaistaratkaisu olisi paras mahdollinen, mutta pyörätien tekeminen Itäiselle Pitkällekadulle ei ole missään investointisuunnitelmissa, Salonen kertoo.

Samantapaisia pyöräkaistoja on Turussa rakennettu esimerkiksi Humalistonkadulle ja Kaskenkadulle. Pelkän pyöräkaistan rakentaminen pyörätien sijasta johtuu pitkälti kustannussyistä.

– Esimerkiksi Kaskenkadun pyöräkaistat maksoivat alle kymmenesosan siitä, mitä pyörätiet olisivat maksaneet.

Pyöräkaistat ovat jakaneet voimakkaasti mielipiteitä niin autoilijoiden kuin pyöräilijöiden keskuudessa. Esimerkiksi Kaskenkadulle rakennettu pyöräkaista ja sen myötä tulleet liikennesääntöjen muutokset ovat aiheuttaneet hämmennystä niin autoilijoissa kuin pyöräilijöissäkin.