Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oliko elokuu ennätyksellisen lämmin? Meteorologit kertovat

Viikonloppuna päättynyt elokuu keskilämpötilaltaan lähellä pitkän ajan (1981–2010) keskiarvoa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiarvot eivät kerro kuitenkaan koko totuutta, sillä elokuu alkoi viileässä säässä, ja hallaa tai yöpakkasta mitattiin jopa maan eteläosassa useana yönä. Kuukauden alin lämpötila, -3,5 astetta, mitattiin Sodankylän Vuotsossa 10. elokuuta.

Kuukauden loppua kohden sää lämpeni selvästi, ja hellelukemia mitattiin aina Lappia myöten. Rovaniemellä 29. elokuuta mitattu hellelukema (25,3 astetta) on digitoidun havaintoaineiston perusteella Lapin myöhäisin hellepäivä.

Sademäärissä oli suurta vaihtelua, mutta yeiskuvaltaan elokuu oli suuressa osassa maata tavanomaista vähäsateisempi. Kuivinta oli maan itäosassa ja Itä-Lapissa.

Kuivuudesta huolimatta elokuussa esiintyi myös paikallisia rankkasateita. Esimerkiksi Porissa satoi elokuun 8. päivä jopa 34,7 milliä tunnissa.

Helsingin Kaisaniemessä satoi puolestaan kuun 23. päivänä 24 tunnin aikana 62,5 millimetriä.

Eniten elokuussa satoi Kemiönsaarella Kemiössä, 115,3 millimetriä. Vähiten satoi Sallan Värriötunturilla, 18,3 millimetriä.