Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varo näitä viittä asiaa syyslenkeillä koiran kanssa – myrkkysienet eivät ole ainut vaara

Koiran kanssa lenkkeileminen on rentouttavaa ajanvietettä, mutta ajatuksiinsa ei pitäisi uppoutua niin syvälle, ettei muista havainnoida ympäristöään. Lenkkipolulla voi nimittäin kohdata joitakin koiralle vaarallisia – tai vähintäänkin inhottavia – riesoja. Agria Eläinvakuutus kertoo viisi asiaa, joita koiraa ulkoiluttaessa kannattaa varoa.

1. Myrkylliset sienet

Kenties parhaiten ihmisten tiedossa oleva vaara ovat myrkkysienet. Sienimetsällä kannattaa olla tarkkana varsinkin, jos koiralla on tapana syödä kaikkea maasta löytämäänsä. Myrkytyksen oireet riippuvat sienilajista, mutta yleisimpiä oireita ovat oksentelu ja ripuli. Jotkut oireet voivat ilmetä vasta muutaman päivän kuluttua. Osa sienistä on niin myrkyllisiä, että oireita voi tulla jo pelkästä nuolemisesta.

Jos epäilet, että koirasi on syönyt myrkyllisiä sieniä, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin. Jos mahdollista, ota mukaasi sieni tai kuva sienestä, jota epäilet tai tiedät koirasi syöneen.

Koirille vaarallisia myrkkysieniä ovat muun muassa eri kärpässienet, korvasieni ja suippumyrkkyseitikki.

Hyvä perussääntö on, että mikäli sieni on ihmiselle myrkyllinen, se on sitä myös koiralle.

2. Tammenterhot

Tammenterhot sisältävät tanniinia, joka saattaa suurina määrinä aiheuttaa koirille myrkytysoireita. Kaikki koirat eivät kuitenkaan saa oireita ja myrkytykset ovat hyvin harvinaisia.

Muutama yksittäinen tammenterho aiheuttaa koiralle useimmiten vain lievää pahoinvointia, mutta suuria määriä syönyt koira voi alkaa oksentelemaan tai ripuloimaan. Oireet ovat yksilöllisiä: jotkut oireilevat rajusti, toiset taas eivät lainkaan. Ensimmäiset myrkytyksen oireet ovat, että koira oksentaa, vaikuttaa apealta ja kieltäytyy syömästä. Sen seurauksena koira kärsii usein ummetuksesta, jota seuraa 2-10 vuorokauden kuluttua tervamainen ripuli.

3. Hevoskastanjat

Hevoskastanjat voivat aiheuttaa myrkytysoireita, mikäli koira pääsee syömään niitä suuren määrän.Tyypillisiä myrkytysoireita ovat lisääntynyt syljeneritys, oksentelu, ruokahaluttomuus ja ripuli sekä erilaiset hermosto-oireet ja apaattisuus.

Tammenterhot ja hevoskastanjat voivat olla pienille koirille vaarallisia myös kokonsa vuoksi, sillä ne voivat aiheuttaa suolitukoksen.

4. Hirvikärpäset

Hirvikärpäset eivät ole koiralle vaarallisia, mutta ne ovat epämiellyttäviä. Hirvikärpäsiä esiintyy eniten elo-syyskuun aikana ja ne ovat yleinen riesa metsäalueilla, joissa on hirviä tai muita hirvieläimiä. Hirvikärpäset etsivät nimensä mukaan isäntäeläimekseen hirviä, mutta saattavat lentää myös koiran turkkiin isäntää etsiessään.

Osa punkkikarkotteista karkottaa myös hirvikärpäsiä, mutta koiran turkki kannattaa käydä läpi aina metsälenkin jälkeen, jos alueella on hirvikärpäsiä. Varsinkin siipensä pudottaneita hirvikärpäsiä voi olla vaikea huomata käymättä turkkia huolellisesti läpi.

5. Punkit

Punkit eivät ole vain kesän vaiva vaan niitä esiintyy keväästä syksyyn. Koiralla on siis hyvä olla punkkikarkote myös syksyllä. Apteekeissa ja eläinklinikoilla myydään monia eri valmisteita punkkien torjuntaan ja poistamiseen.

– Koiran iho ja turkki kannattaa käydä läpi aina metsässä liikkumisen jälkeen, jotta mahdolliset punkit tai hirvikärpäset voidaan löytää ja poistaa mahdollisimman pian, neuvoo Agria Eläinvakuutuksen maajohtaja Anna Linder tiedotteessa.