Nuorten ylipaino yhteydessä monenlaisiin ongelmiin, kertoo tuore tutkimus – "Kiusaamiseen ja syrjintään tulee aina puuttua"

DNA on rakentanut Hyvinkäälle 3,5 GHz taajuusalueen 5G-verkkoa 5G-tekniikan monipuolisen testaamisen mahdollistamiseksi. Kuvituskuva. Arkisto/Saimi Koskinen

toimitus

Ylipainoiset nuoret kokevat terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi yleisemmin kuin normaalipainoiset ikätoverinsa. Tieto selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteesta.

THL:n tuoreessa Kouluterveyskyselyn aineistoon perustuvassa tutkimuksessa havaittiin, että nuorten ylipaino oli yhteydessä useaan muuhun terveyskäyttäytymistä sekä fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia kuvaavaan tekijään.

THL: mukaan nuoret, jotka olivat vähintään ylipainoisia, kertoivat vähintään kahdesta päivittäisestä oireesta, kuten niska- tai hartiakivuista, väsymyksestä tai päänsärystä, sekä psyykkisestä kuormittuneisuudesta yleisemmin kuin normaalipainoiset nuoret samalla kouluasteella. Lisäksi läheisen ystävän puuttuminen sekä kiusaamisen ja seksuaalisen häirinnän kokemukset olivat ylipainoisilla nuorilla yleisempiä kuin normaalipainoisilla.

Ylipainoisuuteen liittyvät asenteet yhteiskunnassa ja leimaantuminen voivat entisestään vaikeuttaa ylipainoisen nuoren tilannetta varsinkin, jos hänellä on myös muita hyvinvoinnin ongelmia, THL toteaa tiedotteessaan.

– Kiusaamiseen ja syrjintään tulee aina puuttua. Nuorille tarkoitettujen tukitoimien lisäksi on erittäin tärkeää muovata asenteita yhteiskunnassa ja huomioida esimerkiksi se, miten lasten ja nuorten ylipainoisuutta mediassa käsitellään, tutkimusprofessori Tiina Laatikainen kertoo TL:n tiedotteessa.

Tutkimuksessa ylipainoisuus oli yhteydessä myös useisiin nuoren tausta- ja perhetekijöihin, kuten perheen sosioekonomiseen asemaan. Niissä perheissä, joissa taloudellinen tilanne koettiin huonoksi, nuorten ylipaino oli yleisempää kuin muilla saman kouluasteen pojilla ja tytöillä.

THL toteaa tiedotteessaan, että tutkimuksen tulokset nostavat esiin lasten ja nuorten ylipainon varhaisen ehkäisyn ja psykososiaalisen tuen tärkeyden.

– Ylipainon ehkäisyssä tarvitaan laajaa, usean toimijan yhteistyötä ja yhteiskunnallisia toimia, jotka tukevat perheitä lasten ja nuorten liikkumisen ja terveellisten ruokatottumusten edistämisessä ja vähentävät runsasenergisten ja ravitsemukselliselta laadultaan köyhien elintarvikkeiden kulutusta, kehittämispäällikkö Päivi Mäki kertoo THL:n tiedotteessa.

Yhteiskunnallisia toimia voivat THL:n mukaan olla esimerkiksi ravitsemussuositusten mukainen ruoka ja liikkumisen lisääminen varhaiskasvatuksessa tai kouluissa sekä yhdyskuntasuunnittelun keinot, kuten kattavat kevyen liikenteen verkostot ja hyvin hoidetut puistot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää