Turun rautatieasema ympäristöineen suojeltiin rakennusperintölailla

toimitus

Turun asemarakennus, asemapäällikön talo ja asuinkasarmi sekä kokonaisuuteen liittyvät aukio ja piha-alueet ja Asemanpuisto suojeltiin 12. elokuuta annetulla päätöksellä rakennusperintölailla. Suojelu koskee asemarakennuksen ulkoarkkitehtuuria ja rakennukseen liittyvää laiturikatosta, rakennusrunkoa ja sisätiloista tuulikaappia ja siihen liittyviä entisiä puhelinkioskeja, keskihallia parvineen ja portaineen, alkuperäisiä puupaneloituja lipunmyyntikioskeja ja toisen kerroksen ravintolasalia.

Puisten asuinrakennusten (asemapäällikön talo ja asuinkasarmi) osalta suojelu koskee niiden ulkoarkkitehtuuria ja rakennusrunkoa. Suojeltava piha-alue käsittää asema-aukion, asuinkasarmin ja asemapäällikön talon piha-alueet ja Asemanpuiston päätöksenä liitteenä olevan karttaliitteen mukaisesti. Suojeltuja rakennuksia ja alueita koskevat päätöksellä annetut suojelumääräykset.

Varsinais-Suomen ELY-keskus on ottanut omasta aloitteestaan asian vireille lain rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain mukaisena asiana 23.2.2015.

Turun rautatieasema on tunnettujen ja tunnustettujen rakennushallinnon arkkitehtien suunnittelema. Se on erittäin korkeatasoinen esimerkki funktionalistisesta liikennearkkitehtuurista ja asemarakennusten tilajärjestelyistä. Asemapäällikön talo ja asuinkasarmi edustavat rautateiden tyyppipiirustusten mukaan rakennettua rautateiden arkkitehtuuria tyypillisimmillään. Asemarakennus ja puiset asuinrakennukset ovat säilyttäneet hyvin rakentamisaikansa piirteet. Asemarakennus ja puiset asuinrakennukset muodostavat merkityksellisen, ilmaisuvoimaisen kokonaisuuden rautateiden arkkitehtuuria 1800-luvun lopulta, 1900- luvun alkupuolelta ja 1940-luvulta.

Asemanpuisto sisältyy yhdessä rautatieaseman alueen kanssa valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut