Turun linnan pohjoisen näyttelyhallin laaja kokoelmanäyttely uudistuu

toimitus

Turun linnan ullakkokerroksessa sijaitseva pohjoinen näyttelyhalli suljetaan yleisöltä 2.9. alkaen. Näyttelyhallissa toteutetaan mittava vitriinien kunnostus sekä valaistuksen ja kokoelmanäyttelyn uudistus. Pohjoinen näyttelyhalli avataan uudistetussa asussa toukokuussa 2020. Uudistus on jatkumoa Turun linnan pysyvien näyttelyiden uudistamiselle, joka alkoi vuonna 2011. Edellinen näyttelyuudistus Pohjoisessa näyttelyhallissa toteutettiin 1990-luvulla.

Turun museokeskuksen kokoelmien yksi keskeinen painopiste on ylelliset esineet, joita on saatu ja hankittu kokoelmiin pääasiassa turkulaisista ja varsinaissuomalaisista säätyläis- ja porvariskodeista sekä kartanoista. Esineistöä on kerätty jo 140 vuoden ajan, museon perustamisesta 1881 alkaen. Erityisesti puvut ja asusteet edustavat Turun museokeskuksen merkittävimpiä kokoelmia.

Uuden näyttelyn valmistelu on ollut museokeskuksessa työn alla jo kahden vuoden ajan. Näyttelyyn tulee esille noin 900 esinettä ja pukua, joiden kautta kävijät pääsevät kurkistamaan menneiden aikojen elämään ja kulttuuriin 1600–1800-luvuilla. Näyttelyn teemoitus juontuu Turun linnan historiasta. Turun linnan loiston aika päättyi 1600-luvun lopulla, mutta ylellinen elämäntyyli jatkui yläluokan piirissä.

Linnan sodan jälkeisen korjaamisen yhteydessä lähes 60 metriä pitkään ullakkotilaan suunniteltiin näyttelyhalli museokokoelmien esittelyyn. Tilan arkkitehtuuri on korjauksesta vastanneen arkkitehti Erik Bryggmanin käsialaa ja vitriinit on suunnitellut sisustusarkkitehti Carin Bryggman. Näyttelyuudistus tehdään tilan henkeä kunnioittaen, mutta tuomalla näyttelyn puitteet nykyaikaan. 1960-luvulta peräisin olevat vitriinit verhoillaan uudelleen ja niihin asennetaan nykyaikainen näyttelyvalaistus. Näyttelyn tietosisältöä laajennetaan ja kieliversiot täydentyvät englannilla.

Uudistus etenee vaiheittain. Suurikokoisia vitriinejä on tilassa 43, mistä johtuen uudistamisurakkaan on varattu kahdeksan kuukautta aikaa. Tällä hetkellä museokeskuksessa valmistellaan yhteensä noin parin tuhannen esineen liikuttelemista. Näyttelyssä olevat esineet pakataan, kuljetetaan, puhdistetaan ja varastoidaan. Samaan aikaan uusia näytteille tulevia esineitä konservoidaan, niille valmistellaan erilaisia telineitä ja nukkeja, esillepanon sommittelua viimeistellään sekä selvitetään ja tutkitaan esineisiin liittyvää tietoa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut