Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi varoittaa yleistyvästä nettipetostelusta – "Netissä rahaa pyytävät, tuntemattomat henkilöt ovat poikkeuksetta liikkeellä huijausaikeissa"

Petosrikosten määrä kasvoi tammi-kesäkuussa 8,6 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna. Nettipetosten osuus kaikista petoksista on "suuresti kasvun perustana", poliisihallitus kertoo tiedotteessaan.

Nettipetosten yleistyminen kertoo poliisin mukaan lisääntyneestä netin käytöstä ja rikollisten mielenkiinnosta suomalaisia netin käyttäjiä kohtaan.

– Netissä vaanivat edelleen virtuaalivaluutta- ja sijoitushuijarit, valheelliset nettirakkaat, tietojenkalastelijat, lasku- sekä kaikenlaiset kaupankäyntipetosrikoksiin pyrkivät rikolliset. Rikolliset kehittävät uusia ja sisällöltään vaikeammin havaittavia tekotapoja sitä mukaan, kun aikaisemmat tekotavat eivät enää tuota heille rikoshyötyä, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta kertoo poliisin tiedotteessa.

Kaupankäyntiin liittyvän nettipetosrikollisuuden ennalta estämisessä nettiostajat itse ovat avainasemassa, poliisi muistuttaa tiedotteessaan.

– Muun muassa selvästi normaalia halvempi hinta, myyjän kiire ja netistä lainatut kuvat tuotteesta voivat olla merkkejä siitä, että ostaja on menettämässä rahansa huijarille. Varsinkin kalliimmat kaupat kannattaakin tehdä kasvotusten. Osa nettimyyntialustoista tarjoaa myös muiden käyttäjien antamia palautteita. Mikäli palautteita ei ole tai ne ovat negatiivisia, kannattaa rahojen lähettämistä harkita useamman kerran, Aho kertoo tiedotteessa.

Verkkorikosten uhriksi joutumista estävät parhaiten tietoturvallisuuden perustaidot sekä terve epäilys. On viisasta epäillä tuntemattomilta tahoilta verkon kautta tulevia yhteydenottoja viimeistään siinä vaiheessa, kun niihin liittyy raha, poliisin tiedotteessa todetaan.

– Huijauksiin pätee erinomaisesti toteamus siitä, että mikä vaikuttaa olevan liian hyvää ollakseen totta, ei yleensä ole totta, Ahosanoo tiedotteessa.

Aho muistuttaa, että pankki, poliisi tai mikään muukaan viranomainen ei koskaan kysy nettipankin käyttöön liittyviä tunnuksia.

– Iäkkäämpiä netin käyttäjiä olisi syytä muistuttaa tästä säännöllisesti. Rahaa netin kautta henkilökohtaisesti pyytävät tuntemattomat henkilöt ovat poikkeuksetta liikkeellä huijausaikeissa, vaikka tarina olisi kuinka sydäntä riipaiseva tahansa tai romanttinen yhteys muodostumassa, Aho sanoo poliisin tiedotteessa.

Ulkomailta käsin tehdyissä rikoksissa sekä tekijät että rahat jäävät poliisin mukaan yleensä kateisiin.

– Kotimaassa tehdyissä nettipetoksissa tekijät usein selviävät, mutta rahoja harvemmin saa takaisin. Aina kun epäilee joutuneensa rikoksen uhriksi, on asiasta ilmoitettava poliisille, Aho kertoo poliisin tiedotteessa.