Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haluatko ostaa Pääskyvuoren linkkitornin? – Telia kaupittelee Turun korkeinta rakennusta, katso huikeat maisemakuvat tornin huipulta

– Tervetuloa ostamaan torni, sanoo kiinteistöpäällikkö Kimmo Suomi Telia Towers Finland Oy:stä ja osoittaa vieressä uljaasti yli 130 metrin korkeuteen kohoavaa Pääskyvuoren linkkitornia.

Linkkitorni on ollut jo vuosia Telia Finlandin omistuksessa ja vuoden 2019 alusta se siirtyi yhtiön mastoliiketoiminnasta vastaavalle Telia Towers Finland Oy:lle, jolla ei oikeastaan ole tornille mitään käyttöä.

– Telian on tarkoitus löytää taho, joka voisi hyödyntää rakennusta täysimittaisesti. Telia tarvitsee tornia vain noin 40 metrin korkeuteen saakka ja sijoitamme mielellämme antennimme jonnekin muualle, Kimmo Suomi kertoo.

Hän on yrittänyt tarjota Pääskyvuoren tornia Turun kaupungille, mutta kaupunki ei ole kiinnostunut siitä. Torni sijaitsee Turun kaupungin vuokramaalla. Vuokrasopimus on voimassa 2030-luvun puoliväliin saakka.

– Meillä on periaatteessa tornin purkuvelvoite, kun sopimus päättyy. Luulen kuitenkin, että koska kyseessä on kuuluisa masto, voi museotoimellakin olla sanansa sanottavan tornin säilyttämisestä, Suomi pohtii.

Vahanen-yhtiöt teki 55 vuotta vanhassa tornissa betonikuntokartoituksen kesäkuussa. Kimmo Suomi ei halua päästää ihmisiä torniin ennen kartoitusraportin valmistumista. Kyselyjä kyllä tulee useinkin.

– Muun muassa liito- ja laskuvarjohyppääjät ovat pyytäneet päästä tornin ylätasanteelle ja kysyipä joku jopa juoksukilpailun järjestämismahdollisuudesta tornin portaissa. Olemme rajanneet tällaiset pyynnöt pois turvallisuussyistä.

Se on ymmärrettävä syy, sillä huipulle pitää kavuta noin 500 porrasta, jotka ovat tornin yläpäässä todella jyrkät. Lisäksi käytävässä on ahdasta ja välillä pimeääkin.

Mihin tarkoitukseen linkkitornia sitten voisi käyttää? Ei varmaan mihinkään ilman suuria muutoksia.

– Näköalat ovat mahtavat, joten ylös voisi rakentaa kahvilan tai ravintolan. Se vaatisi kuitenkin lisäkerroksen rakentamisen nykyisen ylätasanteen päälle, sillä yläosa on nyt pinta-alaltaan niin pieni, että sitä ei voi hyödyntää oikein millään.

– Tornin sisätilan keskellä kulkee vanha hissikuilu, jota on käytetty tornin rakennusvaiheessa suurten tavaroiden siirtämisessä huipulle. Siihen voisi mahdollisesti tehdä hissin, joka kuljettaisi ihmisiä ylös ja alas, ja vanhat portaat olisivat vain hätätie. Tosin ne pitäisi siinäkin tapauksessa laittaa parempaan kuntoon, kiinteistöpäällikkö Kimmo Suomi arvioi.