Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköpotkulaudat tukkivat rampin turkulaisen ruokakaupan ovella – Lautoja vuokraava yritys kertoo, millä perusteilla laudat sijoitetaan kaduille Turussa

Turkulainen K-kauppias Marco Ihalainen oli harmissaan eräänä kesäisenä aamuna. Tullessaan töihin yhteen marketeistaan hän huomasi kaupan oven vieressä sähköpotkulautarivistön, joka teki pääsyn marketiin ramppia pitkin hyvin hankalaksi, lähes mahdottomaksi.

– Yliopistonkadun K-market Ruokatorissamme käy paljon rollaattorilla kulkevia asiakkaita Ruusukorttelista. Sähköpotkulaudat estivät heidän pääsyn kauppaan, Ihalainen toteaa.

Kauppias ihmettelee, miksi sähköpotkulautoja vuokraava yritys ei kysynyt häneltä mitään päättäessään tuoda lautoja oven viereen. Sijoittelu ei ollut Ihalaisen mielestä hyvän tavan mukaista.

– Olen hämmästellyt sitäkin, miksi yritys laittaa lautoja jalkakäytävälle poikittain niin, että kulkuväylä menee lähes tukkoon.

Sähköpotkulaudat ovat aiheuttaneet kovaa keskustelua Turussa siitä asti, kun ruotsalainen mikromobiiliyritys Voi toi niitä toukokuun 2019 lopussa vuokralle kaupunkiin. Saksalainen Tier toi Turun liikenteeseen lisää vuokramenopelejä heinäkuun alussa.

Ihalaisen mainitsemat laudat ovat juuri Tierin ”sähköskuutteja”. Turun Tier-toiminnan operatiivinen johtaja Elina Bürkland sanoo kyseessä olevan erittäin valitettava yksittäisen henkilön virhearvio sähköpotkulautojen sijoittelussa ajalta, jolloin kyseinen potkulautojen jättöpaikka oli vasta otettu käyttöön.

– Tämä ei ole hyväksyttävä tapa toimia, sillä eri ihmisryhmien huomiointi on tärkeä osa liiketoimintaamme ja otamme tällaiset asiat hyvin vakavasti. Toimintaamme on kehitetty kuvanottohetken jälkeen huomattavasti, ja nykyisin Tierin sähköpotkulautoja kaupungille jättävillä työntekijöillä on apunaan ohjekuva oikeanlaisesta sijoittelusta, jonka lisäksi valvomme heidän toimintaa päivittäin otettavien kontrollikuvien avustuksella, Bürkland kommentoi.

Sähköskuuttien sijoittelussa kaupungille käytetään monimuotoista päätöksentekoprosessia, jotta potkulaudat hyödyttäisivät alueella asuvia käyttäjiä parhaalla mahdollisella tavalla. Sijoittelussa otetaan huomioon muun muassa alueen etäisyydet, julkinen liikenne sekä asukasmäärä.

Runsaan kuukauden Turussa toimineen Tierin Bürkland kertoo, että yritys oppii koko ajan lisää kaupungista ja turkulaisten tavasta käyttää sen sähköpotkulautoja. Tier analysoi sähköpotkulautojen käyttöä kaupungilla erityisten käyttöanalyysien kautta ja toivoo saavansa entistä enemmän asiakaspalautetta.

Tierin sähköpotkulautojen keräys tapahtuu logistiikka-alan partneriyrityksen kautta. Kaikki keräystä hoitavat henkilöt ovat yrityksen omia työntekijöitä, jotka saavat työstään työehtosopimuksen mukaista tuntipalkkaa sekä kaikki heille kuuluvat edut.

Turun Tier-toiminnan operatiivinen johtaja sanoo firman pitävän erittäin tärkeänä sitä, että sähköpotkulaudat ovat kuluttajille turvallisia ja toimintavarmoja ja siksi potkulaudoille tehdään päivittäin turvallisuustarkastus sen jälkeen, kun ne on kerätty pois kadulta.

– Tarkistuksen yhteydessä varmistetaan, että sähköpotkulautojen kello, jarrut, valot sekä kiihdytysvipu toimivat moitteetta. Lisäksi potkulautamme pestään kerran viikossa. Kaikki Tier-potkulaudat, joissa ilmenee ongelmia, jäävät varastolle, kunnes ne on huollettu meidän huoltojoukkojen toimesta, Elina Bürkland selventää.