Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi ilmastoraportti: Vastuuton maa- ja metsätalous lisää ilmastonmuutosta – Suomi saa sapiskaa turpeesta

Hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n torstaina julkaistun ilmastoraportin mukaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoite rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen voi olla hävitty taistelu ilman dramaattisia muutoksia maankäytössä, maataloudessa ja ihmisten ruokavalioissa.

Maa- ja metsätalous sekä muu maankäyttö aiheuttavat laskelmien mukaan 23 prosenttia kaikista ihmisen tuottamista kasvihuonekaasupäästöistä. Lisäksi huolimattomalla maankäytöllä vaarannetaan luonnolliset hiilinielut. Raportin mukaan ne sitovat itseensä noin kolmanneksen ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä.

Suomen kohdalla erityisen haitallista on turvemailla sijaitsevien metsien kaataminen uusien peltojen tieltä, toteaa tutkimusprofessori Raisa Mäkipää Luonnonvarakeskuksesta (Luke) Ylelle

– Turvemaapeltojen raivaaminen pitäisi pysäyttää kiireesti, koska turpeen hajoamisesta tulee suuret päästöt.

Raportissa todetaan, että maan on pysyttävä tuottavana maailman kasvavan väestön ruokkimiseksi. Joillakin alueilla lämpeneminen lisää kasvien kasvua, mutta esimerkiksi Pohjois-Euraasiassa, Pohjois-Amerikassa, Keski-Aasiassa ja osissa trooppista Afrikkaa kasvava vesistressi näyttäisi vähentävän kasvien yhteyttämisen nopeutta. Myös esimerkiksi biopolttoainekasvien viljely voi jopa pahentaa ilmastonmuutosta, jos niiden tieltä kaadetaan luonnontilaista metsää. Samoin ne voivat myös vallata pinta-alaa ruoantuotannolta.

IPCC huomauttaa raportissa, että viljelijöiden ja yhteisöjen ympäri maailman on otettava huomioon ilmastonmuutoksen aiheuttamat voimakkaat sateet, tulvat ja kuivuudet. Maaperän huonontuminen ja laajenevat aavikot uhkaavat vaikuttaa elintarviketurvaan, lisätä köyhyyttä ja vauhdittaa muuttoliikettä.

Noin neljäsosa maan maapinta-alasta näyttää jo kärsivän maaperän huonontumista. Vastuussa tästä on ennen kaikkea teollistuneet viljelykäytännöt. Ilmastonmuutoksen odotetaan pahentavan asiaa etenkin matalalla sijaitsevilla rannikkoalueilla, jokien suistoalueilla, kuivilla alueilla ja ikiroutaisilla alueilla.

Raportissa kasvispainotteinen ruokavalio nähdään keskeisenä keinona taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Lihansyönti kiihdyttää ilmastonmuutosta, sillä trooppista sademetsiä raivataan soijarehun ja karjan laiduntamisen tieltä. Märehtivä karja myös tuottaa metaanipäästöjä. Raportin mukaan sekä ihmisten terveydelle, että ympäristölle olisi hyväksi, jos ihmiset kuluttaisivat vähemmän lihaa.

Raportin mukaan ruokavalion muutokset vuoteen 2050 mennessä voisivat vapauttaa miljoonia neliökilometrejä maata ja vähentää maailmanlaajuisia hiilidioksidipäästöjä jopa kahdeksalla miljardilla tonnilla vuodessa suhteessa nykyiseen, tutkijat arvioivat.