Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helteistä ei valiteta turhaan – Tiesitkö, että kesän ihannelämpötila on näin alhainen

Kesäsää menee ihmisillä tunteisiin. Kun lämpötila kipuaa kolmeenkymppiin, osa riemuitsee, että vihdoinkin kesästä voi nauttia kunnolla. Osa taas tuskailee, että on tukalaa eikä jaksa tehdä mitään.

Viileämpää kesäsäätä himoitsevat saavat usein ainakin some-maailmassa ilonpilaajien ja ruikuttajien maineen.

Mutta kuka on oikeassa? Mikä kesälämpötila on ihmiselle paras?

– Jos ajatellaan sitä, milloin kuolleisuus on Suomessa pienimmillään, niin se on noin 14 asteen paikkeilla. Jos taas ajatellaan, missä lämpötilassa viihdytään parhaiten, haarukka on 18-24 astetta. Sekin riippuu siitä, tekeekö töitä vai onko levossa, erikoistutkija Sirkka Rissanen Työterveyslaitokselta kertoo.

Neljätoista astetta kuulostaa alhaiselta, mutta kysymys on joka tapauksessa vuorokauden keskilämpötilasta. Jos yöllä mennään lähemmäs kymmentä, niin päivällä voidaan sitten keikkua parissakymmenessä asteessa.

Suomessa ihannelämpötilan alhaisuutta selittää tottuminen pohjoiseen ilmastoon. Jos Suomessa kansanterveyden mittapuulla ihanteellinen astemäärä on 14, on se Etelä-Euroopan maissa jo 20-25 astetta.

Näiden lukujen valossa tulisi joka tapauksessa miettiä, miten helteisiin on järkevä suhtautua. Rissasen mukaan helteet kuuluvat suomalaiseen kesäsäähän, mutta ehkä niitä ei pitäisi niin paljon hehkuttaa.

– Pitkät pakkaskaudet ja heinäkuu ovat Suomessa kuolleisuuspiikkejä. Viime kesän pitkä hellejakso aiheutti THL:n mukaan noin 380 ikääntyneiden ja pitkäaikaissairaiden ennenaikaista kuolemaa. Jos hellejaksot pitenevät ja toistuvat, niissä on siis riskinsä.

Rissanen muistuttaakin, että helle tuo ongelmia ikäihmisten ja sairaiden ohella myös muulle väestölle.

– Viime kesä herätti huomaamaan, että pitkiin hellejaksoihin ei ole terveydenhuollossa kovin hyvin varauduttu. Esimerkiksi vanhoissa sairaalarakennuksissa lämpötilat voivat nousta yli 28 asteen, jolloin taukoja pitäisi lisätä. Taukoja ei kuitenkaan terveydenhuollon puolella pystytä niin vain pitämään.