Tuntuiko, että keskiviikkona päättynyt heinäkuu oli säiltään vaihteleva?
Ilmatieteen laitoksen meterologit kertovat, että sään muutokset olivat suuria, ja tilastollisesti paikoin jopa ennätyksellisiä. Välillä hytistiin hallassa ja välillä hikoiltiin helteessä.
Heinäkuun alin lämpötila oli -1,7 astetta ja se mitattiin 5.7. vastaisena yönä Ylivieskan lentokentällä.
Hallaöitä, jolloin lämpötila laskee maanpinnassa nollan alapuolelle, oli heinäkuussa runsaasti.
Eniten hallaa oli Alajärven Möksyn havaintoasemalla, jossa hallaa mitattiin seitsemänä yönä. Tätä enemmän hallaöitä samalla asemalla on ollut viimeksi vuonna 1975.
Kuun puolivälissä lämpeni, ja heinäkuun viimeisenä viikonloppuna lämpötila nousi jopa poikkeuksellisen korkeaksi.
Havaintoasemakohtaisia lämpöennätyksiä rikottiin 26. päivä Ylitorniossa ja Pellossa, ja sitten 28. päivä maan eteläosassa.
Kuukauden ylin lämpötila oli 33,7 astetta ja mitattiin kuun 28. päivä Porvoon Emäsalossa. Se on myös Emäsalon lämpöennätys.
Samana päivänä rikottiin Suomen pisimpään toimineen havaintoaseman, Helsingin Kaisaniemen, lämpöennätys.
Kaisaniemessä lämpötilaa on mitattu vuodesta 1844, ja uusi ennätys on nyt 33,2 astetta. Se ylitti vuodelta 1945 olleen entisen ennätyksen jopa 1,6 asteella.
Kuun lopussa sää viileni uudelleen, ja 30. heinäkuuta Ilomantsin Pötsönvaaran havaintoasemalla päivän ylin lämpötila oli vain 7,1 astetta. Se on alin asemalla heinäkuussa koskaan mitattu päivän ylin lämpötila.
Vaihtelu oli suurta myös sademäärissä.
Keski- ja Pohjois-Suomessa sademäärät jäivät paikoin poikkeuksellisen pieniksi. Meteorologien mukaan näin kuivaa on ollut keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin.
Vähiten heinäkuussa satoi Siikajoella, missä kuukauden sademäärä oli vain 2,3 millimetriä. Se on paikkakunnan ennätys.
Etelärannikolla ja paikoin maan lounais- ja itäosassa sademäärät olivat kuitenkin lähellä pitkän ajan keskiarvoja, paikoin jopa hieman suurempia.
Eniten heinäkuussa satoi Punkaharjulla: 93,4 milliä. Suurin vuorokauden sademäärä oli 43,4 milliä ja se mitattiin 2. heinäkuuta Lappeenrannassa.
Heinäkuun salamamäärä oli vain 8 070, mikä on alle 10 prosenttia pitkän ajan keskiarvosta.
Heinäkuussa oli myös yksi myrskypäivä, kun pohjoistuuli yltyi 5. päivä Ahvenanmerellä myrskylukemiin. Kovin keskituulen nopeus oli 22,1 m/s ja se mitattiin Märketin majakalla.