Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköpotkulaudat ovat vasta alkua – onko tässä seuraava villitys, joka täyttää Turun kadut?

Turun katukuvaan ovat tänä vuonna ilmestyneet älypuhelimella vuokrattavat sähköpotkulaudat eli skuutit.

Käyttäjät ovat kiitelleet uutta palvelua, mutta potkulautojen pysäköinti ja joidenkin käyttäjien holtiton ajotyyli ovat herättäneet arvostelua.

Tämä saattaa olla vasta alkua.

Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen ennustaa, että seuraavaksi Turkuun saattaa tulla älypuhelimella vuokrattavia polkupyöriä, joilla ei ole pyöräasemia.

– Olen juuri reissaamassa Italiassa. Täällä niitä on jo useissa kaupungeissa, Hintsanen kertoo puhelimitse.

Keskeinen ero Fölin kaupunkipyöriin on se, että pyörän voi jättää sähköpotkulautojen tavoin minne tahansa. Pyörillä ei siis ole asemia.

Fölin kaupunkipyöräjärjestelmä mahdollistaa sen, että myös Fölin kaupunkipyöriä pystytään käyttämään tulevaisuudessa ilman asemia. Tästä ei ole kuitenkaan tehty vielä päätöksiä.

– Asemapohjainen kaupunkipyöräjärjestelmä on tehty ihan sen takia, että pyörien pysäköinnissä pysyisi joku roti, mutta luulen, että seuraava askel on, että asemapohjaisesta järjestelmästä luovutaan, Hintsanen sanoo.

Polkupyörät ovat isompia kuin sähköpotkulaudat. Niiden pysäköinti katujen varsille voisi tukkia kadut vielä pahemmin. Tai sitten ei.

– Olen juuri rautatieasemalla, jonne ihmiset ovat jättäneet erittäin siististi riviin kymmenen tällaista pyörää, Hintsanen kertoo havaintojaan Italiasta.

Älypuhelimella vuokrattavia polkupyöriä tarjoavat useat yritykset. Yksi niistä on kiinalainen Mobike, joka kertoo toimivansa yli 200 kaupungissa eri puolilla maailmaa.

Mobiken pyöriä on muun muassa Lontoossa, Pariisissa, Berliinissä ja Milanossa. Pohjoismaissa palvelua ei vielä ole.

Pyörät otetaan käyttöön älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella. Sovellus näyttää vapaat pyörät kartalla. Maksu hoituu luottokortilla.

Älypuhelimella vuokrattavat polkupyörät saattavat ilmestyä lähivuosina Turun katukuvaan, mutta ne saattavat myös olla ilmestymättä. Niiden asemesta Turkuun saattaa tulla jotakin, mitä ei osaa vielä edes kuvitella.

Hintsanen huomauttaa, että liikkumisen tulevaisuutta on vaikea ennustaa.

– Turku on mukana Civitas Eccentric -hankkeessa. Puolitoista vuotta sitten julkilausumaa tehtäessä kukaan ei osannut kuvitella, että sähköpotkulaudoista tulee tämmöinen ilmiö, hän sanoo.