Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raiskausten määrä kasvoi hurjasti – väkivaltarikosten tilasto paljastaa karuja lukuja

Väkivaltarikosten määrä vähentyi tammi–kesäkuussa 1,2 prosentilla viime vuoteen verrattuna, mutta raiskauksien määrä kasvoi yli 20 prosentilla viime vuodesta, kertoo Tilastokeskus.

Tammi–kesäkuussa kirjattiin 15 800 väkivaltarikosta.

Raiskauksia ilmoitettiin tammi–kesäkuussa 715 kappaletta. Se on 20,4 prosenttia eli 121 tapausta enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

– Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli poliisin tietoon 813, mikä on 22,8 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Törkeästä lapsenraiskauksesta tehtiin 13 ilmoitusta. Laki törkeästä lapsenraiskauksesta tuli voimaan 15. huhtikuuta tänä vuonna.

Lisäksi ilmoitettiin 508 muuta seksuaalirikosta. Näistä 256 oli seksuaalista ahdistelua, mikä on 26 tapausta (11,3 prosenttia) enemmän kuin viime vuonna tammi–kesäkuussa.

– Viranomaisten tietoon tulleiden raiskausten ja lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrät vaihtelevat vuosittain paljonkin. Yksittäiset rikosilmoitukset voivat sisältää usean osateon käsittäviä tapahtumasarjoja.

Eniten lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä on ilmoitettu vuonna 2013. Tuolloin poliisin tietoon tuli 612 lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Myös sekä törkeiden pahoinpitelyiden että henkirikosten määrä kasvoi tammi-kesäkuussa viime vuodesta.

– Törkeitä pahoinpitelyitä tuli ilmi 782, mikä on 13 tapausta enemmän kuin vuotta aiemmin. Henkirikoksia tuli ilmi 41, mikä on 7 tapausta enemmän kuin viime vuonna.

Henkirikoksen yrityksiä tuli poliisin tietoon 137, mikä on 15 tapausta vähemmän kuin edellisvuonna.