Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Koirille tehdään Suomessa vuosittain tuhansia dna-testejä – auttavat pitämään rodut terveempinä

Suomessa tehdään terveydellisistä ja jalostuksellisista syistä paljon kaupallisia dna-testejä koirille, kirjoittaa Helsingin Sanomat

Etenkin rescue-koirien omistajien piireissä dna-testeistä on tullut suosittuja koiran taustan selvittämiseksi, kertoo HS Rescue-koiriksi kutsutaan esim. kodittomiksi joutuneita, sellaisiksi syntyneitä tai kadulta löytyneitä koiria.

Toisaalta koirien lisääntymisparia valittaessa voidaan katsoa, ettei kaksi samaa tautigeeniä kantavaa saa pentuja yhdessä.

– Testejä tehdään useita tuhansia vuodessa. Niiden määrä on kasvussa, arvioi HS:lle professori Hannes Lohi, joka johtaa koirien geenitutkimusta Helsingin yliopistossa.

Helsingin yliopiston tutkimusryhmä on yksi maailman johtavista alallaan. Se on kerännyt Suomesta 80 000 verinäytettä koirilta ja kartoittaa niiden avulla geenejä, kirjoittaa HS Tutkimus hyödyttää myös ihmisiä, sillä koirilla on pääosin samat geenit ja sairaudet kuin ihmisillä.

Helsingin Sanomien koko kirjoitus on täällä.