Tällainen vaara voi piillä leikkipuiston kahluualtaassa – "Kolme yötä ja neljä päivää lastensairaalan infektio-osastolla"

Märkärupi-infektio johti neljän päivän sairaalahoitoon. Ninni Nevalainen

Jukka Hämäläinen

Perheenäiti Ninni Nevalainen ei aavistanut, millaisen riesan lasten polskuttelu leikkipuiston kahluualtaassa voi saada aikaiseksi.

– Kolme yötä ja neljä päivää infektio-osastolla uudessa lastensairaalassa opasti sen, ettei siellä kannata uida, Nevalainen kirjoittaa Facebookin Puistola-ryhmässä.

Kolmesta lapsesta yksi sai äidin mukaan märkäruven altaasta ja toisella lapsella oli pienen pieni haava jalassa, johon pääsi bakteeri vedestä.

– Pieni harmiton haava aiheutti lapselle syvän ja pahan tulehduksen. Tulehdusarvo oli 300 ja ultraäänessä selvisi tulehduksen olevan syvällä. Onneksi suonensisäinen antibiootti auttoi, Nevalainen huokaa helpotuksesta.

Kyseessä oli Helsingin Puistolassa sijaitsevan leikkipuisto Nurkan allas.

Nevalainen kävi kertomassa tapahtuneesta leikkipuistossa, koska ei halua, että sama toistuu muissa perheissä.

– Vastaus oli, että jokainen ui siellä omalla vastuulla, ja että vesi vaihdetaan kahdesti viikosssa, ja että allasta ei desinfioida.

Nevalainen perää kaupungin vastuuta leikkipuistojen altaiden hoidosta.

– Eihän se työntekijöiden vika ole, vaan kaupungin, hän sanoo.

Leikkipuistojen kahluualtaiden veden laadusta vastaa leikkipuiston ylläpitäjä. Johtavan leikkipuisto-ohjaaja Hannele Ojan mukaan vastuussa on piha-alueen hoitaja eli joko kaupungin liikelaitos Stara tai joku yksityinen palveluntuottaja.

Leikkipuiston Nurkan allasta hoitava yksityinen urakoitsija ilmoittaa, että allasta hoidetaan kaupungilta saadun ohjeistuksen mukaan.

– Emme kommentoi asiaa enempää, yrityksen edustaja ilmoittaa.

Kahluualtaat eivät kuulu terveysvalvonnan piiriin, vaikka kaupungin ympäristöpalvelut on ohjeistanutkin kahluualtaiden hygienian hoidon.

Vesi tutkitaan, jos sen laadun epäillään aiheuttavan terveyshaittaa.

– Tästä tapauksesta ei ole meille ilmoitettu, mutta otamme leikkipuistoon yhteyttä asian selvittämiseksi, ympäristötarkastaja Lotta Kivikoski toteaa.

Helsingin ympäristökeskuksen vuonna 2014 suorittaman tutkimuksen mukaan vain kolmannes leikkipuiston tutkituista kahluualtaista täytti hyvän veden laadun vaatimukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää