Turkulaisen toimittaja testasi 13 euron parturin: kortti ei käynyt, eikä kuittia saanut – näin yrittäjä ja verottaja kommentoivat

Turussa hiustenleikkuuta 13 eurolla tarjoava parturi ei antanut asiakkaalle kuittia. Kuvituskuva. Anton Soinne

Ville Mäkilä

Turkulainen parturi-kampaamo mainostaa hiustenleikkuuta 13 eurolla.

Astutaanpa sisään ja kokeillaan, minkälaisen leikkauksen tuolla hinnalla saa.

Hinta on selvästi alle yleisen hintatason. Yleensä hiustenleikkuusta saa pulittaa paikasta riippuen noin 20–30 euroa.

Edullinen hinta on houkutellut paikalle muitakin asiakkaita. Oman vuoron odottelua tahdittavat latinolaiset rytmit.

Lopulta toinen partureista vapautuu ja leikkaa hiukset.

Leikkaus kestää 15 minuuttia. Lopputulos on siisti, mutta maksusta ei voi sanoa samaa.

Kun parturille tarjoaa maksukorttia, hän ilmoittaa saman tien, ettei korttimaksu käy.

Käteinen sentään käy. Parturi sujauttaa rahat lippaaseen ja antaa vaihtorahat.

– Kiitos ja tervetuloa uudelleen.

Parturi ei tarjoa kuittia eikä kysy, haluaisiko asiakas sitä.

Lain mukaan yrityksen ja elinkeinonharjoittajan on aina käteiskaupassa tarjottava kuitti automaattisesti.

Soitetaan yrittäjälle ja kysytään suoraan, miksei kuittia tarjottu. Yrittäjä vastaa, että voi kirjoittaa minulle sellaisen.

Yrittäjän verotietoja tarkasteltaessa selviää, että hän ei tienannut vuonna 2017 ollenkaan verotettavaa ansiotuloa, vaikka hänellä on ollut yritystoimintaa jo monta vuotta. Vuonna 2016 hän tienasi 9 105 euroa, mikä tekee kuukaudessa keskimäärin 759 euroa.

Puhelimessa yrittäjä kertoo tulevansa taloudellisesti toimeen, ja asiakkaita hänellä on riittävästi.

– Päivästä riippuen asiakkaita on yleensä 15-20, yrittäjä kertoo puhelimessa.

– Kyllä tulen toimeen.

Jos yrittäjä työskentelee kahdeksan tuntia päivässä ja palvelee 20 asiakasta, hänellä on tunnissa 2-3 asiakasta. Se tarkoittaa 26-39 euron tuloa tunnissa.

Yrittäjä vaikuttaa olevan haluton vastaamaan kysymyksiin. Hän keskeyttää puhelun ilmoittamalla olevansa kiireinen ja pyytää soittamaan myöhemmin uudelleen.

Sitten hän lyö luurin korvaan.

Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Marja Liimataisen mukaan parturi-kampaamon on yrityksen kulurakenteesta riippuen saatava tunnissa tuloja noin 60 euroa, jotta yrityksen toiminta olisi kannattavaa.

Liimataisen mukaan hiustenleikkaus 13 eurolla on mahdollista, mikäli siihen on käytetty vain vähän aikaa.

– Se on ihan mahdollista. Mutta jos hiustenleikkuuseen käytetään 30 minuuttia, silloin siitä ei ole voitu hoitaa kaikkia veroja ja muita velvoitteita.

– Jos joku polkee hintoja alas siksi, että ei hoida kaikkia velvoitteita, on aika epäreilua toimintaa, Liimatainen kommentoi.

Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkösen mukaan asiassa on oleellista sekin, kuinka monta asiakasta parturi pystyy päivän aikana ottamaan.

– Näillä partureilla toiminta perustuu usein volyymiin, eli he tekevät paljon ja suhteellisen nopeasti.

Jos yritys pystyy tekemään tunnissa esimerkiksi neljä 15 euron hiustenleikkuuta sen sijaan, että tunnissa tehtäisiin kaksi 30 euron hiustenleikkuuta, yrityksen tunnissa saama ansio on yhtä suuri.

Yritystoiminnan kannattavuutta arvioidessa Rytkönen muistuttaa, että lähtökohtana tulee olla se, että asiaankuuluvat maksut suoritetaan.

– Tärkeää on, että kukaan ei saa hankkia kilpailuetua siten, että toimii lainvastaisesti. Se on jokaisen yrittäjän oma asia, millä hinnalla palvelua ja työpanostaan myy, hän sanoo.

Verohallinnon verotarkastusprosessin manageri Ari Repo toteaa, että yrittäjän pienet ilmoitetut tulot, palvelun edullinen hinta, vain käteisen kelpaaminen maksuvälineeksi ja kuitin antamatta jättäminen ovat yleensä vahva viite kohonneesta harmaan talouden riskistä. Se ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti, että kyseessä olisi harmaan talouden toimija.

– Sen voi toki sanoa, että jos 13 eurosta pitää maksaa kaikki kiinteät ja muuttuvat kustannukset sekä lakisääteiset velvoitteet ja jos samaan aikaan asiakaspalvelutilanne kestää yhtä pitkään kuin enemmän veloittavissa liikkeissä, niin eihän siitä yrittäjälle kauhean paljon jää puhtaana käteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää