Turkulainen Topias, 22, ryöstettiin kotimatkalla – tekijät yhä vapaana, poliisista ei ole kuulunut mitään

Topias Ojala ryöstettiin sunnuntaiyönä 21.4. Itäisellä Pitkäkadulla Martin Salen kohdalla. Ryöstön aikaan ohi ei sattunut ajamaan yhtäkään autoa. Janne Koivisto

Janne Koivisto

– En olisi osannut edes kuvitella, että Turussa voi käydä näin, turkulainen Topias Ojala, 22, sanoo.

Niin kuitenkin kävi. Elettiin kevään ensimmäisiä lämpimiä päiviä. Ojala istui kavereidensa kanssa ravintolalaiva Donnalla.

Sunnuntaiyönä 21.4. puolineljän aikaan seurue hajaantui ja Ojala lähti kävelemään yksin kotiin. Matkaa oli reilu kilometri.

– Aikaisemmin olen mennyt Paavo Nurmen stadionin ohi, mutta kun tulin lähemmäs, näin, että portailla oli vähän oudonnäköistä porukkaa. Ajattelin, että kierrän mieluummin Volter Kilven katua.w

Varovaisuudesta ei kuitenkaan ollut apua.

Ojala huomasi pian, että häntä seurasi neljä miestä. Ensin hän ajatteli, että miehetkin ovat kotimatkalla, mutta sitten miehet lähtivätkin jahtaamaan häntä.

– Kun olin päässyt suunnilleen Itäiselle Pitkäkadulle, miehet lähtivät juoksemaan perään. Lähdin juoksemaan karkuun. Olin suunnilleen Salen kohdalla, kun joku sai kampattua maahan. Yksi piti maassa, ja toinen uhkaili puukolla. Se sanoi ihan ymmärrettävällä suomella, että lompakko tänne. Kaksi muuta miestä olivat vähän taempana, Ojala kertoo.

Ojala arvioi, että miehet olivat iältään 18–20-vuotiaita. He puhuivat keskenään vierasta kieltä. Ojalan mukaan kieli kuulosti arabialta. Kahdella miehistä oli pieni parta.

– Salen myymäläpäällikkö kertoi, että miehet olivat tallentuneet Salen valvontakameraan.

Ojala epäilee, että miehet ovat saattaneet tallentua myös Valtion virastotalon valvontakameroihin.

Kun ryöstäjät olivat saaneet lompakon, he juoksivat Salen ohi ja pakenivat Vuorityömiehenkadun päässä olevia portaita pitkin Samppalinnanpuistoon.

– Huusin pari kertaa perään, että ottakaa rahat ja heittäkää lompakko pois, ette tee sillä mitään, mutta eivät ne heittäneet.

Heti, kun miehet olivat lähteneet, Ojala soitti hätäkeskukseen. Kello oli silloin 4.02. Hän soitti myös korttien sulkupalveluun.

Poliisipartio tuli Ojalan mukaan paikalle nopeasti. Se ei kuitenkaan tavoittanut miehiä.

Ryöstäjät saivat saaliiksi 50 euroa käteistä rahaa.

Ojalalle tapaus tuli paljon kalliimmaksi, sillä hän joutui hankkimaan uuden lompakon ja kortit. Puhelimen näyttö hajosi ja housut repeytyvät ryöstössä.

Lisäksi ryöstö nakersi turvallisuudentunnetta.

– Salessa ei huvittanut käydä pariin viikkoon ollenkaan. Jokirantaan menin seuraavan kerran yöllä kuukauden päästä.

Ojalan mukaan tärkeää on ollut ymmärtää, että kyseessä ei ollut mikään henkilökohtainen hyökkäys.

– Olin vain väärässä paikassa väärään aikaan.

Poliisin toimintaan Ojala kertoo olevansa hieman pettynyt.

– Paikalle tullut poliisipartio sanoi, että poliisit varmaan soittelevat ensi viikolla ja pyytävät kuulusteluihin, mutta mitään ei ole kuulunut. Kyllä se vähän ikävältä tuntuu, kun kukaan ei ole soittanut eikä kertonut mitään.

Ojala toivoo, että miehet saataisiin kiinni ja pois kadulta rötöstelemästä.

– Yksi naispuolinen kaveri kertoi, että hän ei uskalla kävellä Urheilupuistossa, koska neljän hengen porukka oli vienyt maaliskuussa hänen laukkunsa. En tiedä, voisiko kyseessä olla sama porukka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää