Turkulainen Topias, 22, ryöstettiin kotimatkalla – tekijät yhä vapaana, poliisista ei ole kuulunut mitään

Topias Ojala ryöstettiin sunnuntaiyönä 21.4. Itäisellä Pitkäkadulla Martin Salen kohdalla. Ryöstön aikaan ohi ei sattunut ajamaan yhtäkään autoa. Janne Koivisto

Janne Koivisto

– En olisi osannut edes kuvitella, että Turussa voi käydä näin, turkulainen Topias Ojala, 22, sanoo.

Niin kuitenkin kävi. Elettiin kevään ensimmäisiä lämpimiä päiviä. Ojala istui kavereidensa kanssa ravintolalaiva Donnalla.

Sunnuntaiyönä 21.4. puolineljän aikaan seurue hajaantui ja Ojala lähti kävelemään yksin kotiin. Matkaa oli reilu kilometri.

– Aikaisemmin olen mennyt Paavo Nurmen stadionin ohi, mutta kun tulin lähemmäs, näin, että portailla oli vähän oudonnäköistä porukkaa. Ajattelin, että kierrän mieluummin Volter Kilven katua.w

Varovaisuudesta ei kuitenkaan ollut apua.

Ojala huomasi pian, että häntä seurasi neljä miestä. Ensin hän ajatteli, että miehetkin ovat kotimatkalla, mutta sitten miehet lähtivätkin jahtaamaan häntä.

– Kun olin päässyt suunnilleen Itäiselle Pitkäkadulle, miehet lähtivät juoksemaan perään. Lähdin juoksemaan karkuun. Olin suunnilleen Salen kohdalla, kun joku sai kampattua maahan. Yksi piti maassa, ja toinen uhkaili puukolla. Se sanoi ihan ymmärrettävällä suomella, että lompakko tänne. Kaksi muuta miestä olivat vähän taempana, Ojala kertoo.

Ojala arvioi, että miehet olivat iältään 18–20-vuotiaita. He puhuivat keskenään vierasta kieltä. Ojalan mukaan kieli kuulosti arabialta. Kahdella miehistä oli pieni parta.

– Salen myymäläpäällikkö kertoi, että miehet olivat tallentuneet Salen valvontakameraan.

Ojala epäilee, että miehet ovat saattaneet tallentua myös Valtion virastotalon valvontakameroihin.

Kun ryöstäjät olivat saaneet lompakon, he juoksivat Salen ohi ja pakenivat Vuorityömiehenkadun päässä olevia portaita pitkin Samppalinnanpuistoon.

– Huusin pari kertaa perään, että ottakaa rahat ja heittäkää lompakko pois, ette tee sillä mitään, mutta eivät ne heittäneet.

Heti, kun miehet olivat lähteneet, Ojala soitti hätäkeskukseen. Kello oli silloin 4.02. Hän soitti myös korttien sulkupalveluun.

Poliisipartio tuli Ojalan mukaan paikalle nopeasti. Se ei kuitenkaan tavoittanut miehiä.

Ryöstäjät saivat saaliiksi 50 euroa käteistä rahaa.

Ojalalle tapaus tuli paljon kalliimmaksi, sillä hän joutui hankkimaan uuden lompakon ja kortit. Puhelimen näyttö hajosi ja housut repeytyvät ryöstössä.

Lisäksi ryöstö nakersi turvallisuudentunnetta.

– Salessa ei huvittanut käydä pariin viikkoon ollenkaan. Jokirantaan menin seuraavan kerran yöllä kuukauden päästä.

Ojalan mukaan tärkeää on ollut ymmärtää, että kyseessä ei ollut mikään henkilökohtainen hyökkäys.

– Olin vain väärässä paikassa väärään aikaan.

Poliisin toimintaan Ojala kertoo olevansa hieman pettynyt.

– Paikalle tullut poliisipartio sanoi, että poliisit varmaan soittelevat ensi viikolla ja pyytävät kuulusteluihin, mutta mitään ei ole kuulunut. Kyllä se vähän ikävältä tuntuu, kun kukaan ei ole soittanut eikä kertonut mitään.

Ojala toivoo, että miehet saataisiin kiinni ja pois kadulta rötöstelemästä.

– Yksi naispuolinen kaveri kertoi, että hän ei uskalla kävellä Urheilupuistossa, koska neljän hengen porukka oli vienyt maaliskuussa hänen laukkunsa. En tiedä, voisiko kyseessä olla sama porukka.

Aiheeseen liittyvää

  1. Poliisille tuttu mies ryösti liikkeen Rymättylässä ja pakeni poliisia autolla 20.6.2019 10:36
  2. Raju tilanne Lidlissä – ryöstäjä oli ajaa pakoautolla myymäläpäällikön päälle 10.6.2019 15:03
  3. Kuuden hengen seurue ryösti ja hakkasi 18-vuotiaan Vartiovuorenmäellä – poliisi kaipaa vihjeitä 3.5.2019 12:02

Kommentoi

Palvelut