Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokeilutuntijako kiinnosti lukioita vaihtelevasti – matematiikkaa ja luonnontieteitä opiskelevat tarttuivat kokeilevaan tuntijakoon

Lukion kokeilutuntijakoa suosivat matematiikan ja luonnontieteiden opiskelijat, selviää opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksestä.

Keväällä 2016 käynnistetyssä tuntijakokokeilussa opiskelijat saivat päättää, opiskelevatko he kokeilutuntijaon vai vuoden 2014 opetussuunnitelman eli valtakunnallisen tuntijaon mukaisesti.

Kokeilutuntijaossa reaaliaineet jaettiin kahteen ryhmään, ympäristö- ja luonnontieteisiin sekä humanistis-yhteiskunnallisiin aineisiin. Opiskelijan tuli opiskella vähintään yhdeksän kurssin laajuiset opinnot molemmista ryhmistä.

– Palautteen perusteella kokeilutuntijako näytti soveltuvan varsinkin matematiikan ja luonnontieteiden opintojen painottamiseen. Etenkin tulevaisuussuunnitelmiltaan varmat opiskelijat kokivat tuntijakokokeilun motivoivana ja innostavana, ministeriöstä kerrotaan.

– Valtakunnallinen tuntijako näyttäisi olleen suositumpi niille opiskelijoille, joiden tulevaisuuden urasuuntautuminen on avoin ja selkiytymätön tai jotka haluavat opiskella perinteisen laajasti kaikkia oppiaineita.

Palautteen perusteella kokeiluun sisältyi pelkoa opetustuntien vähenemisestä lukion sisällä.

– Myös opinto-ohjaajien työmäärä oli kasvanut henkilökohtaisen ohjauksen ja opiskelijoiden tulevien jatko-opiskeluvaikutusten arvioimisen lisääntyessä. Opinto-ohjauksen painopiste oli hieman aikaistunut, ministeriöstä kerrotaan.

Kokeilussa oli mukana 28 lukiota eri puolelta Suomea. Vähimmillään vain alle 10 prosenttia opiskelijoista ja enimmillään kaikki opiskelijat olivat valinneet kokeilutuntijaon.

– Näin suuret erot opiskelijoiden valinnoissa eri lukioiden välillä antavat olettaa lukiokohtaisen ohjauksen, asenteiden sekä tiedostettujen tai tiedostamattomien menettelyjen lukion sisällä ohjailevan opiskelijoiden valintoja merkittävästi, ministeriöstä todetaan.

Ministeriön väliraportti perustuu opiskelijoille, opettajille, opinto-ohjaajille ja rehtoreille tehtyihin kyselyihin. Kokeilun piirissä olivat syksyllä 2016 ja 2017 aloittaneet opiskelijat.