Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkulainen vertaili jälleen opiskelijan ruokakorin hintaa: Näin paljon ruoan hinta muuttui vuodessa – yksi kauppa yllätti

Lidl oli niukasti edullisin Turkulaisen ruokakorivertailussa. Lidlin ruokakori maksoi vertailussa 13,56 euroa. Toiseksi edullisin ruokakori oli Prisma Länsikeskuksessa, missä ruokakori oli kaksi senttiä kalliimpi, 13,58 euroa.

Ruokakorivertailussa oli mukana viisi turkulaista ruokakauppaa: Lidl Eerikinkatu, K-citymarket Länsikeskus, Prisma Länsikeskus, S-market Wiklund ja K-supermarket Kivikukkaro.

Vertailun kallein kauppa on K-supermarket Kivikukkaro, missä ruokakorin hinta on 15,29 euroa.

Hinnat ovat normaaleja hintoja. Tarjoushintoja ei ole otettu huomioon.

Vertailua hankaloittaa se, että S-ryhmän ostoksista kertyy bonusta 1–5 prosenttia ja K-ryhmän ostoksista Plussa-pisteitä. Lidlissä saa välillä 10 prosentin alennuksen yli 25 euron ostoksista.

Turkulainen teki samanlaisen ruokakorivertailun vuosi sitten. Ilmeni, että neljässä viidestä ruokakaupasta ruoan hinta on noussut. Etenkin lihatuotteiden hinta on noussut.

Suurinta hintojen nousu oli Lidlissä, joka siitä huolimatta säilytti paikkansa edullisimpana ruokakauppana.

– Tarkastelemme hintoja jatkuvasti ja teemme normaalina käytäntönä vuosittain tuhansia hinnanmuutoksia, molempiin suuntiin. Elintarvikkeiden hinnoitteluun vaikuttavat monet asiat raaka-aineiden saatavuudesta ja sesongeista verotukseen ja kilpailutilanteeseen, Lidl Suomen ostopäällikkö Riikka Nordqvist kertoo.

Nordqvistin mukaan lihatuotteiden hinnannousu on seurausta siitä, että maailmanmarkkinahintojen heilahtelut vaikuttavat myös Suomessa valmistettujen tuotteiden hintoihin.

– Viime aikoina maailmanmarkkinahintoihin ovat vaikuttaneet muun muassa ulkomaisen lihan tarjonnan kysynnän vaihtelu kauppapolitiikan, esimerkiksi USA:n ja Kiinan kauppasodan, takia ja eläintautien aiheuttama tarjonnan supistuminen.

Kilpailu edullisimman ruokakaupan asemasta on erittäin tiukka Lidlin ja Prisman välillä. Ruokakorivertailussa ilmenee, että suurin osa tuotteista on samanhintaisia sekä Lidlissä että Prismassa. Myös vuoden aikana tapahtuneet hinnanmuutokset ovat lähes samanlaisia.

Turun osuuskaupan marketkaupan toimialajohtajan Mikko Rauhasen mukaan SOK vastaa valtakunnallisesti hinnoittelusta, ja alueelliset osuuskaupat toteuttavat hinnoittelua. Hinnoitteluun vaikuttavat tuotteen kysyntä ja tarjonta sekä raaka-aineiden hintataso.

Yksittäisten tuotteiden hinnoittelu voi muuttua nopeastikin. Rauhasen mukaan esimerkiksi kalan, hedelmien ja vihannesten hinnoittelu tehdään viikkokohtaisesti, kotimaisten vihannesten osalta hinnat ovat päiväkohtaisia.

Vaikka ruokakorivertailussa yksittäisten tuotteiden hinta on noussut, se ei Rauhasen mukaan tarkoita sitä, että S-kauppojen kokonaishintataso olisi noussut.

Turun osuuskauppa seuraa kuukausittain tarkkaan tuotteiden hintatasoa kokonaisuutena.

– Jos valitsee aina saman tuotteen, hinta todennäköisesti yksittäisen tuotteen kohdalla hieman muuttuu. Kokonaishintataso on se, mitä me seurataan, Rauhanen kertoo.

K-kaupoissa hinnannousu oli maltillisempaa. K-citymarket Länsikeskusken ruokakorin hinta halpeni 22 senttiä. Vähiten hinnanmuutoksia oli tapahtunut K-supermarket Kivikukkarossa.

Keskon valikoima- ja hintaohjauksen kehityspäällikön Ari Hyvösen mukaan yksi vaikuttava tekijä hinnanmuutoksille on tavarantoimittajien omat hinnanmuutokset.

– Käytännössä tavarantoimittajien hintamuutoksilla on usein merkitystä kuluttajahintaankin.

Toinen Keskon hinnoitteluun vaikuttava tekijä on markkinahinta, joita seurataan tiiviisti.

– Käytännössä ne ovat kaksi ajuria, jotka usein vaikuttavat, Hyvönen kertoo.

Vertailusta jätettiin pois viime vuonna mukana olleet ruisleipäpakkaus ja kananmunat, sillä kaikissa kaupoissa ei ollut suoraan vertailukelpoista tuotetta.