Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuodessa lopetetaan jopa yli 1 200 löytökissaa – "Kertoo siitä valtavasta erosta, joka koiran ja kissan arvostuksessa on Suomessa"

Karanneiden ja hylättyjen lemmikkieläinten määrä on löytöeläintaloissa laskenut, kertoo SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toteuttama tuore selvitys.

Tutkimukseen päätyivät vuoden 2018 löytöeläintiedot.

Löytöeläimistä selvästi suurin osa oli kissoja, joita päätyi kyselyyn vastanneisiin löytöeläintaloihin 6 478. Koiria niihin päätyi 3 607 ja muita eläimiä 341. Tulokset kattavat 84 prosenttia Suomen kunnista.

Selvitys paljasti ikävän faktan löytökissojen kohtalosta. Kyselyyn osallistuneista löytöeläintaloista jäi viime vuonna noutamatta 4819 kissaa.

Tuhansista löytökissoista joka viides päätyi lopetettavaksi. Viime vuonna lopetettavaksi päätyi yli 1150 löytökissaa.

– Määrä voi olla jopa tuota suurempi, koska selvitys ei kattanut aivan kaikkia löytöeläintaloja, kommentoi SEY:n toiminnanjohtaja Kati Pulli

Löytökoirista lopetettavaksi jouneiden osuus oli paljon pienempi.

– Tulos kertoo edelleen siitä valtavasta erosta, joka koiran ja kissan arvostuksessa on Suomessa. Löytökoirista vain noin 0,7 prosenttia jouduttiin lopettamaan, sanoo Pulli.

Vastaava tutkimus tehtiin myös vuoden 2007 tiedoilla.

Vaikka viime vuoden noutamatta jääneiden kissojen lukumäärä on suuri, se on kuitenkin selvityksen mukaan merkittävästi pienempi kuin vuonna 2007.

– Se on osoitus siitä, että valistustyö ja kampanjointi ovat tuottaneet tulosta.

Löytöeläintaloselvityksessä kävi ilmi, että suuri osa löytöeläintaloista ei ota villiintyneitä kissoja ollenkaan vastaan, joten ne puuttuvat tilastoista. SEY lähetti sen vuoksi myös eläinsuojeluyhdistyksille kyselyn kissojen määrästä ja hoitoon ottamisen syistä. Kyselyyn vastasi 75 prosenttia tavoitelluista toimijoista.

Kyselyyn vastanneille eläinsuojeluyhdistyksille päätyi vuoden 2018 aikana yli 4 000 kissaa, jotka eivät ole mukana löytöeläinkyselyn tilastoissa. Näistä suurimman osan muodostivat villiintyneet kissat, joita löytöeläintalot eivät ota vastaan.

Toiseksi suurimpana ryhmänä olivat huostaanotetut ja muut niin sanotut sosiaalitapaukset, joissa kissan omistaja ei ole pystynyt huolehtimaan lemmikistään tarpeeksi hyvin.