Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lounais-Suomessa halutaan olla edelläkävijöitä ja huolehtia vesistöjen ja saariston puhtaudesta

Lounais-Suomessa on päätetty siirtyä haja-asutusalueen asumisessa syntyvien jätevesilietteiden keskitetysti järjestettyyn kuljetukseen, Sweco Finland tiedottaa.

Laadittujen selvitysten mukaan huomattava määrä lietettä päätyy vuosittain virallisten käsittelypaikkojen ulkopuolelle. Ympäristöön puhdistamattomana päätyvät lietteet lisäävät merkittävästi ravinnekuormaa Itämereen ja lähivesistöille.

Päätöksen myötä Lounais-Suomi on edelläkävijöiden joukossa viemäriverkoston ulkopuolisten lietteiden jätehuollossa. Tämä toteuttaa kuntien omia ympäristötavoitteita ja kantaa lounais-suomalaisten erityisvastuuta vesistöjen ja saariston puhtaudesta.

Rakennus-, energia- ja ympäristöalan asiantuntijayritys Sweco on laatimassa selvitystä, jossa tarkennetaan lietemääriä sekä selvitetään kuljetuksen ja käsittelyn järjestämistä. Keskitetyn viemäriverkoston ulkopuolisia kiinteistöjä on 17 kunnan muodostamalla toimialueella noin 45 000.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle selvitys on osa kokonaistilanteen kartoitusta ja optimaalisten urakka-alueiden suunnittelua, jonka jälkeen suunnitellaan kuljetusten kilpailutukset. Ensimmäisen urakka-alueen tarjouspyyntö julkaistaan näillä näkymin kesällä 2020.

Alueen kunnista Kemiönsaaressa on ollut käytössä kunnan järjestämä lietteenkuljetus vuodesta 2013 lähtien. Keskitetyn lietekuljetuksen on tarkoitus alkaa kaikissa toimialueen kunnissa siirtymäajan jälkeen vaiheittain vuosina 2021–2026.