Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreiden valtuustoryhmän uusi vetäjä yrittää kääntää epävarmat valtuutetut raitiotien puolelle: "Tuo Turulle aivan uutta nostetta"

Turun toiseksi suurin valtuustoryhmä sai viime viikolla uuden vetäjän, kun vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajaksi valittiin Saara Ilvessalo

Ilvessalo oli vihreiltä odotettu valinta. Hän sai sekä kunta- että eduskuntavaaleissa vihreiden listalla kolmanneksi eniten ääniä.

Kuka oikein olet?

– Olen 29-vuotias juristi, kaupunginvaltuutettu ja kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja. Työskentelen toiminnanjohtajana ja tutkijana oikeustieteellisessä Itämeri-osaamiskeskuksessa. Olen myös Suomen vihreiden edustaja Euroopan neuvoston kuntakongressissa. Intohimoisena arkipyöräilijänä liikenteen murros ja sen tuoma viihtyisä ja elinvoimainen kaupunkikehitys ovat sydäntäni erityisen lähellä.

Miksi olet lähtenyt mukaan politiikkaan?

– Lähdin mukaan kuntapolitiikkaan 11 vuotta sitten, koska haluan voida sanoa lapsenlapsilleni tehneeni parhaani, jotta maailma olisi parempi paikka – erityisesti ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Haluan jättää tämän kaupungin ja maailman seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa.

Minkä asioiden puolesta toimit politiikassa?

– Teen töitä erityisesti konkreettisten ilmasto- ja ympäristötoimien sekä ihmisten hyvinvoinnin puolesta. Erityisen sydäntä lähellä olevia arvoja ovat myös eriarvoisuuden vähentäminen, oikeudenmukaisuus, koulutus, demokratia ja tasa-arvo.

Turun kaupungin alijäämä on paisumassa suunniteltua suuremmaksi. Miten huolestuttavana pidät tilannetta? Mitä tilanteelle tulisi tehdä?

– Turun haasteena ovat kasvavat menot, joiden perässä tulot eivät pysy. Emme siis ole tekemässä leikkaavaa budjettia vaan hillitsemässä menokasvua. Nyt pitää tarkastella, mitä asioita teemme kalliimmalla kuin muut Suomen kaupungit ja miksi. Näihin syihin, johtui se sitten huonoista rakenteista tai vaikka toimintatavoista, pitää puuttua niin, että heikompiosaisten peruspalveluihin voidaan samalla satsata. Syihin perehdytään paraikaa, jotta saamme kunnollista tietoa päätösten tekemiseksi.

Raitiotiepäätös lykkääntyi syksyyn. Moni kaupunginvaltuutettu on vielä epävarma kannastaan. Mikä on viestisi näille epävarmoille valtuutetuille?

– Raitiotie on ainoa keino saavuttaa meidän itse itsellemme asettama tavoite joukkoliikenteen käyttömääristä. Se on myös kasvuinvestointi, joka tuo Turulle niitä paljon kaivattuja tuloja vähentäen samalla ilmastopäästöjä. Raitiotie on paljon muuta kuin joukkoliikennettä, se tuo Turulle aivan uutta nostetta, niin elinkeinoelämälle kuin imagolle! Investointi on iso, mutta se maksaa itsensä takaisin. Sitä voi verrata koulutukseen panostamiseen.