Kuvat: Floristimestarin käsissä syntyi suven kaunein seppele – näillä ohjeilla sinäkin onnistut

Floristimestari Pirjo Kopin juhannukseen kuuluu itse tehty kukkaseppele. Johanna Erjonsalo

Minna Airamaa

Kun Pirjo Koppi neuvoo kukkaseppeleen teossa, kannattaa kuunnella.

Mestarifloristi on kukkasidonnan huippuammattilainen, joka on menestynyt useissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Kotimaassa Kopin kädenjälkeä on nähty muun muassa Jenni Haukion kieloista tehdyissä koruissa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden vastaanotolla.

Jos paljon maailmaa kiertävä Koppi on juhannuksena Suomessa, kuuluu keskikesän juhlaan ilman muuta itse tehty kukkaseppele. Silloin mestarifloristi ammentaa ideoita luonnosta ja puutarhasta.

– Juhannuksen kukkaseppeleeseen sopivat erityisen hyvin luonnonkukat ja heinät. Suomen luonto ylipäätään antaa minulle inspiraatiota, olin sitten missä päin maailmaa hyvänsä. Vaikka luonnonkukkia ei olisi saatavilla, jäljittelen niiden herkkyyttä ostokukilla, Koppi kertoo.

Koppi on aina tykännyt tehdä käsillään kaikkea mahdollista. Rakkaus kukkiin syttyi kuitenkin vasta ammatinvalinnan myötä.

– Siitä lähtien kukat ovatkin sitten olleet henki ja elämä, Koppi nauraa.

Kukkaseppele sidotaan nippu kerrallaan.

Sitomislankaa kierretään muutaman kerran kimpun ja rautalangan ympäri.

Suomessa kukista tehdyt asusteet ja korut ovat Kopin mukaan juuri nyt trendikkäitä. Maailmalla niitä on nähty jo kauan. Koppi kiertääkin paljon tekemässä näytöksiä ja pitämässä työpajoja.

– Tulin juuri Japanista ja Koreasta, jossa suunnittelin kukista asun kukkamuotifestivaalille. Seuraavaksi pidän kukkaseppeletyöpajan Suomessa nuorten Pride-festivaalilla.

Kotimaassa ollessaan Koppi pyrkii edelleen tekemään erilaisia kukkasidontatilauksia.

– Kukat kuuluvat arkeen ja juhlaan. Ne ovat mukana kaikissa ihmisen elämän tärkeissä hetkissä syntymästä valmistumiseen ja häistä viimeiseen tervehdykseen, Koppi muistuttaa.

Erilaiset kukkasidontanäytökset ja työpajat ovat suosittuja ja Koppi vetää niitä paljon. Mestarifloristi haluaa kuitenkin muistuttaa, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

– Itse tekeminen vaikkapa juhlaan on ihanaa, mutta ei siitä kannata ottaa paineita. Me kukkasidonnan ammattilaiset olemme sitä varten: me tulkitsemme kukilla erilaisia tunteita.

Valitse vahvavartisia kukkia

1. Tarvitset kukkia, sakset, ohutta, taipuisaa rautalankaa sitomiseen sekä paksumpaa rautalankaa seppeleen runkoon. Rungon voi myös punoa useasta ohuemmasta rautalangasta.

2. Luonnonkukista käyvät esimerkiksi koiranputket, kärsämöt, päivänkakkarat, juhannusruusut ja erilaiset heinät.Ostokukista vaikkapa eustoma eli preeriankello, krysanteemi ja pioni.– Oikeastaan mikä tahansa kukka käy, mutta aloittelijan kannattaa valita vahvavartisia kukkia, Koppi neuvoo.

3. Anna kukkien olla maljakossa vedessä ainakin muutama tunti ennen seppeleen tekoa.

4. Mittaa päänympärys ja solmi rautalangasta oikean kokoinen ympyrä. Kerää kukista pieni nippu, katkaise ylimääräiset varret ja sido nippu rautalankaan kiertämällä sitomislankaa muutaman kerran kimpun ja rautalangan ympäri. Toista kunnes seppele on valmis. ole huolellinen viimeisen kukkatupsun kiinnityksen kanssa, jotta seppele pysyy kiinni.

5. Seppele kestää hyvänä valituista kukista ja säästä riippuen muutamasta tunnista pariin päivään. Edellisenä päivänä tehty seppele kannattaa säilyttää yön yli viileässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut