"Suurin syy on aina Päivi Räsänen" – Kirkosta erotaan taas ennätysvauhtia, tämä ryhmä lähtee nyt

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) on jättänyt hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen. Arkistokuva

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kirkosta erosi tiistaina ennätyksellinen määrä seurakuntalaisia, yhteensä 350 suomalaista. Luku ilmenee eroakirkosta.fi:n laskelmista.

Vuonna 2003 perustettu sivusto on toiminut väylänä jo 690 000 suomalaisen kirkosta eroamiselle, kertoo sivuston perustanut Petri Karisma

Eropiikkejä tulee silloin, kun ihmiset hermostuvat.

Merkittävin piikki oli vuonna 2010, jolloin Ajankohtaisen kakkosen esittämän homoillan jälkimainingeissa kirkosta erosi 40 000 seurakuntalaista enemmän kuin edellisvuonna.

Petri Karisma arvioi syyn olleen silloin saman kuin nytkin: Päivi Räsänen

Hän kertoo sivustolle tulevan vuodesta toiseen huomattavia määriä palautteita, joissa eron syyksi kirjoitetaan ainoastaan Päivi Räsäsen nimi.

– Jos pitää nimetä merkittävin yksittäinen syy kirkosta eroamiselle, se on selkeästi Päivi Räsänen, Karisma sanoo.

Ilmiön erityisyyttä korostaa se, että ihmiset kertovat eroavansa kirkosta, koska vastustavat Päivi Räsästä, mutta myös siksi, että kannattavat Päivi Räsästä.

Tällä viikolla noussut kohu juontuu kristillisdemokraattien kansanedustajan ja pitkäaikaisen entisen puheenjohtajan kritiikistä kirkon toimintaa kohtaan.

Räsänen julkaisi tiistaina blogissaan avoimen kirjeen arkkipiispa Tapio Luomalle kertoen harkitsevansa kirkosta eroamista, koska kirkko on virallisesti mukana seksuaalivähemmistöjen tasavertaisuutta ajavassa Pride-paraatissa.

Räsäsen tulkinnan mukaan Raamattu tuomitsee homoseksuaalisuuden synniksi ja häpeäksi, joten kirkon ei tulisi sellaista hyväksyä

– Raamattua elämänsä ja uskonoppinsa auktoriteettina pitäviä kirkon jäseniä pohtii tällä hetkellä, voiko kirkkoa pitää enää hengellisenä kotinaan. He kyselevät, missä tulee vastaan raja, jota ei voi enää ylittää. Tätä pohdintaa käyn itsekin, Räsänen kirjoitti.

– Kirkko ei syyllisty syrjintään, jos se uskaltaa käyttää sanaa synti niin homosuhteista kuin muista avioliiton ulkopuolisista sukupuolisuhteista.

Erosivuston palautteiden perusteella Petri Karisma näkee, että Räsäsen kohukirjoitus sanoittaa huomattavan ihmisjoukon mielipiteitä.

Karisma kokee Päivi Räsäsen sanojen painavan erityisen paljon siksi, koska hän on ainoa suomalainen poliitikko, joka kertoo rehellisesti uskonnollisten arvojensa vaikutuksesta politiikkaansa.

– Nyt kirkosta eroamisia tulee eniten ihmisiltä, jotka vastustavat kirkon osallisuutta Pride-tapahtumassa, Karisma sanoo.

Hän kertoo noin 30–40 prosentin eroavista jättävän sivustolle perustelun siitä, miksi jättää kirkon.

Karisman mukaan perusjakauma on se, että kirkosta erotaan tasaiseen tahtiin kirkollisveron säästämiseksi, toiminnasta etääntymisen vuoksi, maallistumisen takia tai arvoerojen tähden.

Hän ei usko kirkon voivan estää jäsenmääränsä vähenemistä, vaikka se tekisi mitä.

– Maallistuminen etenee kaupungistumisen, vaurastumisen ja sivistymisen lisääntyessä, Karisma katsoo.

– Jännä juttu kuitenkin, kuinka Päivi Räsäsen avoimuus ja rehellisyys luovat ne suurimmat eropiikit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää