Venäläisyys esteenä työlle varuskunnan ravintolassa – Syrjintäsyyte kaatui käräjillä, koska rekrytoija noudatti Puolustusvoimien ohjeita

Kuvituskuva. Arkisto/ Päivi Tuovinen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Helsingin käräjäoikeus vapautti työsyrjinnästä syytetyn palveluesimiehen, joka kieltäytyi huomioimasta Venäjän kansalaisen työhakemusta.

Tuomioistuimen mukaan palveluesimies ei syyllistynyt syrjintään, koska hän toimi Puolustusvoimien edustajalta saamansa ohjeistuksen mukaisesti.

Puolustusvoimat on kieltänyt kaksoiskansalaisten palkkaukseen liittyvän ohjeistuksen olemassaolon.

Käräjillä katsottiin suullisen ohjeistuksia annetun, kuten syytettynä ollut palveluesimies kertoi.

Asia nousi julkisuuteen ennakkotapauksena, kun 26 vuotta Suomessa asuneen naisen tarina uutisoitiin. Hän haki töitä kotipaikkakuntansa Kouvolan varuskunnan ruokalasta vuonna 2017.

Naisella on kaksoiskansalaisuus, koska saadessaan Suomen kansalaisuuden vuonna 2003, hän piti myös Venäjän kansalaisuutensa.

Varuskunnan ravintolan keittiöön töihin hakiessaan nainen oli työtön. Kun kiinnostava keittiöapulaisen paikka tuli hakuun lähistöltä, hän lähetti hakemuksen.

Hakemus kuitattiin vastaanotetuksi automaattisella vastauksella, jossa samalla muistutettiin, että keittiötehtävissä tarvitaan hygieniapassi ja salmonellatodistus.

Sähköpostin oli allekirjoittanut ruokalaa Puolustusvoimien toimeksiannosta pyörittävän Kairest Oy:n palveluesimies.

Kahdeksan päivää myöhemmin nainen vastasi viestiin ja ilmoitti samalla, että hänellä on hygieniapassi suoritettuna ja salmonellatodistus tulossa.

Palveluesimies vastasi sähköpostiin heti ja ilmoitti naiselle, että asiakkaan (Puolustusvoimat) vaatimuksesta kaksoiskansalaisuus ei käy, koska työntekijöiden pitää olla Suomen kansalaisia.

Nainen vastasi viestiin asian olevan selvä. 

Viikon päästä järkyttynyt nainen lähetti palveluesimiehelle uuden viestin, jossa hän kysyi, tietääkö tämä vaatimuksen olevan lainvastainen. Liitteenä nainen lähetti otteen Ylen uutisesta, jossa aihetta käsiteltiin.

Puolitoista vuotta myöhemmin palveluesimies sai syytteen työsyrjinnästä.

Syyttäjän mukaan hän oli työnantajan edustajana työpaikasta ilmoittaessaan ja työntekijää valitessaan ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettanut työnhakijan epäedulliseen asemaan kansalaisuuden perusteella.

Työtä hakenut nainen yhtyi syyttäjän vaatimuksiin: palveluesimies tulisi velvoittaa korvaamaan naiselle aiheutuneesta

kärsimyksestä 1 500 euroa ja tarpeettomaksi käyneestä salmonella-testistä 11,50 euroa, molemmat määrät viivästyskorkoineen.

Lisäksi nainen vaati 5 961,80 euron korvauksia oikeudenkäyntikulujensa vuoksi.

Palveluesimies oli valmis korvaamaan 500 euroa kärsimyksestä, mutta salmonellatestiä hän sanoi tulevan tarpeeseen naisen työnhaussa myöhemminkin.

Hän puolustautui sillä, että ei toiminut tahallisesti, vaan kiireessä ja saamiensa ohjeiden mukaisesti. Hän kiisti syytteet työsyrjinnästä ja vaati Suomen valtiota korvaamaan oikeudenkäyntikustannuksiaan 1 275 eurolla.

Käräjäoikeus katsoi palveluesimiehen toimineen väärin tietämättömyyttään. Hänellä on kokin ja rakennusalan koulutus. Käräjäoikeus katsoi olevan ymmärrettävää, että hän ei osannut kyseenalaistaa saamansa ohjeistuksen laillisuutta.

Lisäksi vastaavaa oli tapahtunut ennenkin: palveluesimies kertoi, että noin vuosi aiemmin samassa toimipisteessä oli yhden päivän ajan töissä kaksoiskansalainen.

Tuolloin puolustusvoimien turvallisuusupseeri oli tehnyt Kairest Oy:lle selväksi, ettei varuskunnassa oleviin työpaikkoihin voitu ottaa töihin kaksoiskansalaisuuden omaavia henkilöitä.

Yrityksen muihin toimipaikkoihin kaksoiskansalaisia on palkattu.

Kaikki syytteet ja korvausvaatimukset palveluesimiestä kohtaan hylättiin käräjillä. Valtio määrättiin maksamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Käräjäoikeuden ratkaisuun saa hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen tai ennakkopäätösvalituksella korkeimmalta oikeudelta.

Kommentoi

Palvelut