Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nämä uudet liikennemerkit tulevat kesällä 2020 – mukana useita polkupyöräilyä edistäviä merkkejä

Reilut parikymmentä kokonaan uutta liikennemerkkiä hyväksyttiin eduskunnassa osana uutta tieliikennelakia. Ne tuovat muutoksia myös kävelyn ja pyöräilyn viitoitukseen. Yksi tieliikennelain kokonaisuudistuksen tavoitteista on ollut pyöräilyn lisääminen.

Uudistuksen myötä pyörätie tulee olemaan oletuksena yksisuuntainen ja pyöräkaista ja pyöräkatu saavat omat liikennemerkit. Samoin kävelyn, pyöräilyn ja mopoilun kiellot tulevat erillisinä symboleina. Uutena merkkinä tulee myös "väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa"-merkki.

Uutta on myös katuun maalattava pyörätiejatkeen merkintä, joka voi jatkossa olla vain sellaisessa risteyksessä, jossa on etuajo-oikeus säännöllä tai liikennemerkillä osoitettu. Siirtymäaikaa tähän on kaksi vuotta.

Uusi laki korostaa myös sitä, että pyöräilijä saa pyöräillä suojatiellä. Niihin risteyksiin, joissa pyöräilijällä ei ole etuajo-oikeutta tulee jatkossa vain suojatien merkinnät, kertoo toiminnanjohtaja Matti Koistinen Pyöräliitosta.

Liikennemerkeissä on uudistettu myös nuolikuvioita, henkilöhahmoja ja ajoneuvojen kuvia merkeissä. Uudistetuissa merkeissä on myös muun muassa kontrastireunoja ja paksumpia reunaviivoja.

edit 18.6. klo 15.45: Juttua täsmennetty pyörätien jatkeen osalta. Lisätty Matti Koistisen sitaatti.