Valkohäntäpeurojen määrä kasvanut hurjasti Turun seudulla – lajin yksilöt harhailevat entistä useammin myös Turun keskustassa

Teemu Nurmi

Turkulaiseen otti yhteyttä nainen, jonka aamuisen bussimatkan Jäkärlässä keskeytti linjurin eteen juossut hirvi vasan kera. Hirvi oli kuulemma niin stressaantunut ja hämmentynyt, että kuola valui sen suusta valtoimenaan.

Tapaus ei ole ainutkertainen, sillä hirviä nähdään Turun keskustassakin silloin tällöin. Viimeksi hirvi jolkotti yli suojatien Tukholmankadun ja Ruissalontien risteyksessä.

Riistasuunnittelija Jörgen Hermansson Suomen riistakeskuksen Varsinais-Suomen toimistosta sanoo hirvien ilmestyvän taajamaan sattuman kaupalla.

– Jotkut yksilöt harhautuvat Turun keskustaan ja toivomme aina, että ne löytävät tiensä pois sieltä yön viimeistään yön tunteina. Silloin tällöin poliisi joutuu niitä lopettamaan, mutta sellaisen poliisioperaation järjestämisessä on riskinsä, Hermansson kertoo.

Hän viittaa siihen, että kun taajamassa yritetään piirittää hirvi ja otetaan aseet esiin, on toiminnassa vähintään yhtä suuret riskit ympäristölle kuin alkuperäisessä uhassa eli hätääntyneenä harhailevassa hirvessä.

Hirviä asuu hyvin lähellä taajamaa, muun muassa Hirvensalossa, Kakskerrassa ja Piikkiössä, joissa niitä kaadetaan joka syksy pyyntiluvan puitteissa. Hirviä on Hermanssonin mukaan Turun seudulla välillä enemmän, välillä vähemmän, mutta pienempien hirvieläinten määrä kasvaa koko ajan.

Metsäkauriita ja valkohäntäpeuroja on alueella vuosi vuodelta enemmän ja metsästäjät hakivatkin kaudeksi 2018-19 ennätysmäärän valkohäntäpeuran pyyntilupia, peräti 22 prosenttia enemmän kuin edelliseksi sesongiksi. Haetulla lupamäärällä oli mahdollista ampua noin 19000 valkohäntäpeuraa.

– Metsäkauris on vakioasukas Turun taajamametsässä ja välillä ihan haitaksi asti. Valkohäntäpeurojen määrä on tosiaan kasvanut räjähdysmäisesti 10-20 vuodessa. Nekin elävät reunataajamien metsissä ja puistoissa. Valkohäntäpeuroja eksyy silloin tällöin keskustaan, mutta sekin on lähinnä sattumaa, riistasuunnittelija Jörgen Hermansson toteaa.

Hirvieläimet

Hirvi: Ruumiin pituus jopa 300 cm, säkäkorkeus 170–210 cm, elopaino sonneilla jopa 600 kg. Esiintyy koko maassa; tiheys vaihtelee suuresti johtuen lähinnä laidunmaista sekä verotuksen suuntaamisesta. Ravintona vuodenajan mukaan vaihdellen puiden ja pensaiden oksat sekä versot mm. haapa, pihlaja, pajut ja koivu, etenkin talvella lisäksi mänty ja kataja.

Metsäkauris: Säkäkorkeus 65–75 cm, pituus 90–130 cm, paino 15–35 kg. Manner-Suomen kanta noin 20000 yksilöä, tiheimmät kannat ovat Etelä- ja Lounais-Suomessa. Ravintona kesällä ruohovartiset kasvit, muina aikoina lisäksi varvut, puiden ja pensaiden oksat sekä versot, marjat ja sienet.

Valkohäntäpeura: Säkäkorkeus 90–110 cm, ruumiin pituus 150–180 cm. Pukin paino jopa 130 kg, naaras 40–80 kg. Esiintyy verraten yleisenä Hämeessä, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Ravinto vuodenajasta riippuen ruohovartiset kasvit, oraat, puiden ja pensaiden versot ja varvut. Talvella mm. mustikka ja kataja tärkeitä.

Lähde: Suomen riistakeskus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää