Älä tee tätä virhettä lentokentällä – "Käynnistää aina viranomaiskoneiston"

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

toimitus

Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksessa esitetyt perättömät pommiuhkaukset ovat työllistäneet lentoaseman turvallisuushenkilöstöä ja poliisia alkuvuoden aikana.

Jokainen lentoliikenteeseen tai lentoasemaan liittyvä uhka tai uhkaan viittaaminen otetaan poliisissa aina tosissaan.

– Jokainen uhkaus käynnistää viranomaiskoneiston. Perättömän sutkautuksen esittänyt henkilö otetaan poliisin huostaan, puhutetaan, laaditaan rikosilmoitus ja tehdään siihen liittyvät esitutkintatoimenpiteet. Henkilö voidaan esimerkiksi ottaa kiinni asian selvittämiseksi, poliisista kerrotaan.

Itä-Uudenmaan poliisin ylikomisario Jussi Huhtelan mukaan alkuvuoden puhutuksissa on selvinnyt, että uhkauksen esittänyt henkilö on toiminut hetken mielijohteesta tai esittänyt asian vitsinä. Poliisi haluaa muistuttaa, että pommi ei sovi pilaksi.

– Lentoasemalla on ensiarvoisen tärkeää turvata lentoliikenteen ja matkustajien turvallisuus kaikissa muodoissaan. Pienikin poikkeus- tai häiriötilanne voi vaikuttaa lentoliikenteeseen ja lentoaseman toimintaan, poliisista kerrotaan.

Poliisin mukaan uhkaus voi pahimmillaan aiheuttaa lennon viivästymiseen, josta uhkauksen esittäjälle saattaa aiheutua rikosoikeudellisia seuraamuksia ja korvausvaatimuksia.

Edellisen kerran matkustajan vitsi johti poliisihälytykseen Helsinki-Vantaalla maaliskuussa. Tuolloin virkailija oli kysynyt mieheltä, onko hänen seurassaan olevalla naisella laukussaan akkuja, varavirtalähteitä tai muita vastaavia esineitä. Mies oli sanonut, että laukussa on pommi. Laukusta ei löytynyt mitään. Poliisi tutki asiaa perättömänä vaarailmoituksena.

Tammikuussa lentokentän asiakas ilmoitti virkailijalle, että hänen matkalaukussaan on räjähteitä. Rikosnimike tässäkin tapauksessa oli perättömän vaarailmoituksen tekeminen.

Viime vuoden helmikuussa pommiuhka kohdistui SAS:n Helsinki-Vantaalta Tukholmaan lähdössä olevalle reittilennolle. Lentokone tyhjennettiin matkustajista, eikä poliisi löytänyt koneesta räjähteitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää