Sakari Alhopuro on lahjoittanut miljoonia suomalaiselle tieteelle – "Ei voi olla oikein, että tutkimustyötä tehdään ilman korvausta"

Sakari Alhopuro Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Lääkintöneuvos Sakari Alhopuro on lahjoittanut Turun yliopistolle puoli miljoonaa lääketieteellisen tekniikan professuurin perustamiseen. Uusi lahjoitus nostaa Alhopuron vuosien varrella tehtyjen lahjoitusten määrän jo useisiin miljooniin.

– Enkä aio tähän lopettaa. Ihmisen aika on rajallinen, ja haluan, että toiminta jatkuu. Tarkoitus on perustaa säätiö luultavasti vielä tänä vuonna, Alhopuro kertoo.

Mutta miten ja miksi Alhopuro on päätynyt suomalaisen tieteen suurtukijaksi? Pitää kelata nauhaa 1970-luvulle.

– Tein tutkimusta Invalidisäätiölle 11 vuotta. En saanut tutkimukseen rahoitusta penniäkään. Kun väitöskirjani oli valmis, meni viimeinenkin luukku kiinni. Ajattelin, että ei voi olla oikein, että tutkimustyötä tehdään ilman korvausta.

Alhopurolle olisi kyllä löytynyt hyvä työpaikka. Ongelmana oli, että se sijaitsi Teksasisssa Yhdysvalloissa. Sinne hän ei halunnut lähteä.

Sen sijaan Alhopuro panosti omaan lääkäriasemaan, Pulssiin. Loppu onkin historiaa. Kolmen hengen yritys kasvoi Suomen suurimmaksi yksityisessä omistuksessa olevaksi lääkäriasemaksi ja sairaalaksi. Vuonna 2011 työntekijöitä Pulssissa oli 550. Silloin Alhopuro myös päätti myydä Pulssin.

– Tavoitteeni oli tehdä Pulssista Suomen johtava diagnostinen keskus. Kun myin sen, ostajat tiesivät tavoitteeni. Ostajia oli 27, Alhopuro muistuttaa.

Sittemmin Alhopurosta on tullut Suomen johtavimpia mesenaatteja. Uusi professuuri on jo kuudes, jonka hän lahjoittaa Turun yliopistolle.

Viisivuotisen professuurin tutkimus- ja opetustehtävät sijoittuvat lääketieteelliseen tiedekuntaan. Lääketieteellisen tekniikan alalla kehitetään esimerkiksi lääketieteellisiä laitteita, instrumentteja ja antureita.

Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänäsen mukaan ala on viennissä Suomen nopeiten kasvavia. Lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Pentti Huovinen puolestaan muistuttaa, että professuuri on välttämätön, kun halutaan tuottaa merkittäviä innovaatioita.

Alhopuro kertoo itse olevansa kiitollinen siitä, että hän voi olla mukana kehittämässä hänelle itselleen tärkeitä aloja. Hänen mukaansa yliopisto tarvitsee nykyistä enemmän ulkopuolista rahoitusta.

Lääketieteellisen tutkimuksen ohella Alhopurolle on tärkeää luonnon vaaliminen. Hän toteaakin, miten tärkeää oli taata Turun yliopiston Seilin Saaristomeren tutkimuslaitoksen ja Turun yliopiston Lapin tutkimuslaitos Kevon tulevaisuus.

Luontoharrastajaa huolettaa tietenkin myös ilmastomuutoksen vaikutukset.

– Nautin olla luonnossa kameran kanssa ja kuvata lintuja, mutta olen nähnyt luonnossa tapahtuneet muutokset lintujen laji- ja lukumäärän vähenemisenä. Kevossakin lämpötila on noussut kaksi astetta viimeisen 50 vuoden aikana, hän muistuttaa.

Lahjoituksia tieteelle

Tampereella vuonna 1945 syntynyt lääketieteen tohtori. Väitteli vuonna 1978 Helsingin yliopistossa.

Perusti jo sitä ennen Turkuun yksityisen Lääkäriasema Pulssin.

Kun Alhopuro vuonna 2011 myi Lääkäriasema Pulssin, se oli Suomen suurin yksityisessä omistuksessa oleva lääkäriasema ja sairaala.

Lahjoittanut Turkuun Suomen ensimmäisen täysipäiväisen terveystaloustieteen professuurin.

Vuonna 2013 Alhopuro lahjoitti 300 000 euroa terveystaloustieteen professuurin perustamiseen ja seuraavana vuonna 75 000 euroa puutiaistutkimukseen.

Kesällä 2018 Alhopuro lahjoitti yliopistolle 1,5 miljoonaa euroa professuurien perustamiseen subarktisen ekologian, Saaristomeren tutkimuksen ja luonnon monimuotoisuuden tutkimuksen aloille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää