K-Citymarketin kauppias purkautuu – ”Kaupoissa eletään kauhun hetkiä”

Helsingin hovioikeus päätti perjantaina vapauttaa elinkautista tuomiota istuvan miehen. Vapaus koittaa tammikuussa 2021. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

K-kauppias Hannu Aaltonen paheksuu Twitterissä Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisemaa artikkelia, joka käsittelee näpistysten vuoksi vankilassa istuvia sakkovankeja.

Lehti on laskenut pikkurikkeistä vangittuna olevan noin 1 300 ihmisen, jotka ovat siellä siksi, että rahat eivät ole riittäneet sakkojen maksuun. Heistä noin neljä viidestä on miehiä, joista noin puolet on asunnottomia alkoholisteja ja sekakäyttäjiä.

Turun Kupittaalla K-Citymarketia luotsaava Aaltonen on artikkelista pöyristynyt.

– Täysin käsittämätön kirjoitus varkaista. Toimittajan näkemys on kovasti asenteellinen ja ” pikkuvarkauksia” puolustava. Kaupoissa eletään varkaiden kanssa kauhun hetkiä, kun joudutaan painimaan esim. narkkarien kanssa. Myös poliisit turhautuneita samoihin tyyppeihin, Aaltonen kertoo.

Järvenpäässä K-kauppiaana toimiva Karri Himberg lisää kollegansa kannanottoon oman huomionsa: rikollisen hävikin määrä on satoja miljoonia euroja vuodessa.

– Valistuneimman arvion mukaan 450 miljoonaa euroa vuodessa. Eli tästä jää valtion verotuloja 100 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi rikosseuraamuslaitoksen kokonaisbudjetti on 250 miljoonaa euroa, Himberg twiittaa.

Kauppias Himbergin mukaan näpistelijät aiheuttavat jo sen, ettei kaikkiin kauppoihin saada henkilökuntaa.

– Osaan kauppoja ei enää saada työntekijöitä, koska sijaitsevat niin villillä paikoilla. Nämä moniongelmaiset pitää saada pois sieltä ja hoitoon, Himberg vaatii.

HS:n artikkelissa kyseenalaistetaan, onko pahasti päihdeongelmaisten näpistelijöiden vangitseminen oikea ratkaisu. Lehti kysyy, pitäisikö heidät sijoittaa vankilan sijaan pakkohoitoon?

– Heidät täytyy kantaa porteista sisään, kun omat jalat eivät kanna. Jotkut ovat niin sekaisin aineista, etteivät taatusti ymmärrä, mihin heitä ollaan raahaamassa. Osa näkee harhoja, osa on aggressiivisia, artikkelissa kerrotaan.

– Osalla niistä, jotka ovat eläneet pitkään kadulla, ehkä viikkokausiin peseytymättä, alusvaatteet ovat takertuneet kiinni ihoon ja ihokarvoihin.

Juha Sipilän hallituksessa oikeusministerinä toiminut Antti Häkkinen (kok.) otti myös kantaa artikkeliin Twitterissä.

– Tämä uudistus kuului rangaistusten kiristämisen ohjelmaan. Myös pienistä toistuvista rikoksista pitää seurata rangaistus - ja samalla myös kuntouttavia palveluja.Jos sakot jää maksamatta, edessä on lyhyt vankeus ja nykyistä vahvemmin päihdehuoltoa.

Vangin ylläpito maksaa keskimäärin214 vuorokaudessa. HS:n laskelmien mukaan pelkästään sakkovankivuorokausien yhteishinnaksi tuli viime vuonnalähes 2,4 miljoonaa euroa. Juttua muokattu 10.6.2019 klo 12.24. Lisätty tieto vankilavuorokauden hinnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää