Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Me Naiset: Lääkäri neuvoo tehokkaimman konstin punkin irrottamiseksi – älä tee pinsettivirhettä

Punkkia ei kannatakaan irrottaa perinteisesti punkkipihdeillä, kertoo Me Naiset. Ylilääkäri Jarmo Oksi sanoo, että paremmin punkki irtoaa käyttämällä apteekista saatavia Z-pinsettejä. Z-pinseteissä on terävä kärki, jonka saa ujutettua punkin alle.

– Z-pihdeillä voi vetää punkkia suoraan ylöspäin niin, että iho venyy ja punkki napsahtaa irti. Kyllä sen yleensä saa poistettua, Oksi kertoo Me Naisille.

Puutiaisen ruuvaaminen on hänen mukaansa turhaa.

– Suoraan ulospäin vetäminen on toimivin keino.

Oksi toteaa, että pahin virhe puutiaista irrottaessa on tavallisten pinsettien käyttö, koska ne vain rusentavat punkin takapään ja tekevät irrottamisesta entistä vaikeampaa. Myöskään ennen vanhaan käytetty keino eli punkin upottaminen voihin ei ole paras ratkaisu.

– Tämä voi teoriassa aiheuttaa sen, että punkki mahdollisesti oksentaa suolensisältöä puremakohtaan, minkä vuoksi sitä ei pidetä suositeltavana keinona. Tieteellinen näyttö tämä irrotusmetodin riskistä kuitenkin puuttuu.

Mikäli punkki ei millään keinoin meinaa lähteä irti, on paras mennä lääkäriin. Oksin mukaan ei yleensä ole niin kiire, että päivystykseen tarvitsisi lähteä, vaan illalla löytyneen punkin irrotuksen voi jättää seuraavaan aamuun.