Varsinais-Suomen pelastuslaitos harrastaa erikoista kikkailua – osalta palomestareista puuttuu lain vaatima kelpoisuus!

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella työskentelee epäpäteviä palomestareita. Pelastuslaitos ei näe asiassa ongelmaa. Ville Mäkilä

Ville Mäkilä

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella työskentelee päivystävänä palomestarina ainakin kaksi henkilöä, joilla ei ole tehtävään vaadittavaa päällystötutkintoa.

Turkulaisen saamien tietojen mukaan Varsinais-Suomen pelastuslaitos on jo vuosia käyttänyt epäpäteviä henkilöitä johtamassa pelastustoimintaa. Kyse on kahdesta päivystävästä palomestarista, joilta puuttuu tehtävän vaatima koulutus.

Palomestari on pelastustoimen päällystövirka, johon vaaditaan pelastusalan päällystötutkinto (AMK) tai päällystön kelpoisuuden tuottaneen aikaisemman tutkinnon pelastusalan oppilaitoksessa.

Turkulainen pyysi Pelastusopistolta kopiot kyseisten henkilöiden tutkintotodistuksista.

Ilmeni, että kyseessä olevat henkilöt ovat valmistuneet alipäällystökurssilta. Kumpikaan heistä ei ole suorittanut palomestarin virkaan vaadittavaa pelastusalan päällystötutkintoa.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen operatiivisen palvelualueen pelastuspäällikkö Juha Virto myöntää, että Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella työskentelee palomestarin sijaisina muodollisesti epäpäteviä henkilöitä.

Hän ei näe asiaa ongelmana. Jokaisen henkilön kelpoisuus toimia sijaisena arvioidaan erikseen.

– Jos sijaisena toimii muodollisesti epäpätevä henkilö, hänellä on meidän arvion mukaan kyky hoitaa palomestarin sijaisuutta. En näe tässä sillä tavalla ongelmaa.

Lain mukaan kelpoisuusvaatimuksista voidaan poiketa esimerkiksi silloin, kun siitä on erikseen säädetty tai jos esimerkiksi työvoimapulan vuoksi pätevää henkilöä ei ole sillä hetkellä saatavilla.

Epäpätevä henkilö voidaan nimittää sijaiseksi vain määräajaksi, ja määräajan umpeuduttua virka on laitettava uudelleen hakuun.

Sisäministeriö voi erityisistä syistä antaa erivapauden säädetyistä kelpoisuusvaatimuksista pelastuslaitoksen virkaan tai tehtävään.

Epäpäteviä sijaisia ei käytetä pelkästään palomestareina vaan muissakin pelastustoimen tehtävissä kuten palomiehinä.

Monissa Suomen pelastuslaitoksissa käytetään Pelastusopiston opiskelijoita muun muassa vuosilomien sijaisina erilaisissa tehtävissä sen mukaan, mitä opintoja opiskelija on opinnoissaan suorittanut.

– Nyt kesällä meillä on sijaisia, jotka eivät ole vielä palomieskurssia läpäisseet, mutta heidän opinnot ovat niin pitkällä, että he ovat arviomme mukaan kelpoisia toimimaan sijaisena, Virto kertoo.

Virto muistuttaa, että kyse on pelkistä sijaisuuksista. Palomestarin virkaan tai muuhunkaan pelastustoimen virkaan ei valita muodollisesti epäpätevää henkilöä.

– Meillä Varsinais-Suomessa on hyvä tilanne, että meillä on mahdollisuus aina saada virkaan muodollisesti pätevä henkilö, kun virkaa haetaan.

Turkulaisen tietolähteen nimeämät henkilöt työskentelevät Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella palomestarin sijaisina, mutta kumpaakaan heistä ei ole valittu palomestarin virkaan.

– Tiedossani ei ole, että viroissa toimisi yhtäkään epäpätevää henkilöä. Sijaisina varmasti toimii, Virto sanoo.

Pelastustoiminnan johtaminen

Pelastustoiminnan johtaja on siltä pelastustoimen alueelta, jossa onnettomuus tai vaaratilanne on saanut alkunsa, jollei toisin ole sovittu.

Pelastustoimintaa johtaa yleensä päällystökoulutuksen saanut pelastusviranomainen eli palomestari.

Pelastustoimintaa voi kuitenkin tilapäisesti johtaa muu pelastuslaitoksen palveluksessa oleva tai sopimuspalokuntaan kuuluva siihen saakka, kun toimivaltainen pelastusviranomainen ottaa pelastustoiminnan johtaakseen.

Pelastustoiminnan johtaja toimii virkavastuun alaisena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää